Iran: Trump prøver igen og igen, men han kan ikke ødelægge atomaftalen

Donald Trump har ikke lagt skjul på, at han ikke kan udstå aftalen, som Iran ser som en sejr.

- Aftalen er en langvarig sejr for Iran, siger Irans præsident, Hassan Rouhani. (Foto: ho © Scanpix)

- På trods af hans gentagne forsøg er det ikke lykkedes Donald Trump at underminere atomaftalen.

Sådan lyder reaktionen fra Irans præsident, Hassan Rouhani, efter at den amerikanske præsident har forlænget atomaftalen med Iran i yderligere 120 dage.

I og med at Donald Trump forlængede aftalen, har han også bekræftet, at Iran har overholdt sin del af atomaftalen i løbet af de sidste fire måneder. Det skete på trods af Trumps langvarige protester mod aftalen, som han gerne vil ud af, og som han ser som "den værste aftale nogensinde".

Men den iranske præsident ser ganske anderledes på aftalen:

- Aftalen er en langvarig sejr for Iran, siger Hassan Rouhani ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Atomaftalen blev indgået i 2015, hvor Barack Obama var præsident i USA. Formålet med aftalen var at forlænge den tid, det ville tage Iran at udvikle en atombombe. På daværende tidspunkt var landet ifølge Det Hvide Hus blot to til tre måneder fra at have et fuldt udviklet atomvåben.

Aftalen betød altså, at Iran skulle afvikle sit atomprogram. I bytte skulle omverdenen løfte omfattende sanktioner mod landet.

Sidste chance for aftalen

Det var ikke uden forbehold, at Donald Trump forlængede atomaftalen. Da han underskrev den sagde han samtidig, at det var aftalens sidste chance, og hvis han skal godkende den en gang til, skal der rettes op på punkter i den, som han ser som gevaldige fejl.

Hvis de ændringer ikke kan blive gennemført, vil USA trække sig fra aftalen.

Og det er en melding, som Ruslands udenrigsminister ikke var begejstret for at høre:

- Vores værste frygt er blevet til virkelighed, sagde Ruslands udenrigsminister, Sergei Reyabkov, i går og fortsætter:

- Hvis USA trækker sig fra aftalen med Iran, vil det være et voldsomt slag for hele systemet af internationale aftaler og til forsøget på at stoppe spredningen af atomvåben.

Trumps krav om ændringer bliver heller ikke modtaget med kyshånd i Iran.

- Trumps politik og hans udmelding i dag er et desperat forsøg på at underminere en solid multilateral aftale, og det overtræder på ondskabsfuld vis punkt 26, 28 og 29. Aftalen kan ikke genforhandles, skriver den iranske udenrigsminister, Javad Zarif på Twitter.

- I stedet for at bruge udslidt retorik, må USA overholde aftalen fuldt ud - præcis ligesom Iran, fortsætter han.

Vrede over sanktioner

Få minutter inden, at Donald Trump godkendte forlængelsen af aftalen, meldte det amerikanske skatteministerium, at der bliver indført nye sanktioner, der skal ramme 14 iranske personer eller enheder.

Ifølge USA er de nye sanktioner er ikke en direkte straf for Irans atomprogram, men en reaktion på, at det iranske styre slog ned på de folkelige protester mod præstestyret, der brød ud i starten af året.

Sanktionerne rammer blandt andet Ayatollah Sadeq Larijani, der er en nær allieret af Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei. Ifølge USA's finansministerium er han "ansvarlig for at have bestilt, kontrolleret eller på anden måde instrueret alvorlige krænkelser af menneskerettighederne imod personer i Iran eller iranske borgere eller beboere".

Men beslutningen om at sætte Larijani med på listen over personer, der skal indføres sanktioner mod, opfatter Iran som en "fjendtlig og ulovlig handling, der går langt over alle internationalt accepterede røde linjer". Det skriver CNN.

- Irans reaktioner vil være alvorlige, og alle konsekvenser af denne fjendtlige handling vil være USA's ansvar, lyder det i en udtalelse fra det iranske udenrigsministerium.

De nye sanktioner rammer også 13 andre personer, der ifølge det amerikanske finansministerium står bag eller har medvirket til menneskerettighedskrænkelser i Iran og for at støtte landets våbenprogram.

Facebook
Twitter