Iran ulmer af uro før sanktioner fra USA

I fire dage har der været protester mod styret i flere større byer.

I aftes angreb omkring 500 demonstranter et islamisk præsteseminarium i den iranske by Eshtehard.

- De brugte slagord mod systemet. Men de blev spredt af kampklædt politi, og nogle er anholdt, fortæller lederen af skolen til det iranske nyhedsbureau Fars, som er delvist kontrolleret af styret i landet.

- Disse folk kom med store sten og smadrede skiltet og alle vinduerne i bedehuset, og de sang smædeord mod systemet.

Angrebet mod skolen, der ligger 100 kilometer fra hovedstaden Teheran, er blot det seneste eksempel på ulmende uroligheder, der har stået på i Iran i nu fire dage.

Det islamiske regimes medier har stort set ikke omtalt de spredte demonstrationer, som ifølge nyhedsbureauet Reuters har samlet hundreder af mennesker i store byer rundt om i landet, blandt andet i hovedstaden Teheran, samt i Isfahan og Karaj.

Demonstrantionerne tager afsæt i Irans økonomiske situation, som er blevet markant forværret, skriver The Independent.

Arbejdsløsheden er tårnhøj og det samme gælder inflationen. Den iranske valuta rial har mistet to-tredjedel af dens værdi det seneste halve år.

Mange iranere frygter, at økonomien kommer til at lide endnu mere, når USA på mandag genindfører en række sanktioner mod landet.

Sanktionerne kom tilbage på dagsordenen, da præsident Donald Trump, i maj trak USA ud af den internationale atomaftale med Iran.

USA har meddelt, at udenlandske virksomheder, der handler med Iran, også vil blive ramt af de amerikanske sanktioner.

USA's sanktioner mod Iran

  • USA trak sig i maj fra atomaftalen med Iran, fordi den har en udløbsdato, fordi Iran støtter USA's fjender rundt om i verden, og fordi landet fortsat afprøver missiler.

  • 7. august genindføres den første runde af amerikanske sanktioner, der blandt andet omhandler Irans køb af dollar og landets handel med ædle metaller, kul og industriel software.

  • 4. november træder endnu en bølge af amerikanske sanktioner i kraft. De er målrettet de iranske energi-, shipping- og forsikringssektorer samt Irans centralbank.

Facebook
Twitter