Iran vil om ti dage berige mere uran

En øget berigelse af grundstoffet uran vil øge frygten for, at iranerne udvikler atomvåben.

Fra 27. juni vil Iran begynde at udvinde 20 procent mere uran (arkivfoto). (Foto: Atta Kenare © Scanpix)

Iran vil øge berigelsen af uran 'på baggrund af landets behov', oplyser en talsmand fra landets atomagentur. Talsmanden, Behrouz Kamalvandi, siger, at Iran vil øge berigelsen til op mod 20 procent.

Han tilføjer, at Iran er på vej til at overskride den mængde uran, der er tilladt ifølge den store atomaftale, som Iran i 2015 indgik med USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Rusland, Kina og EU.

Det vil angiveligt ske om ti dage - den 27. juni.

Også den øgede berigelse er et potentielt brud på aftalen.

I atomaftalen lyder det, at Iran må have beriget uran på maksimalt 3,67 procent U-235. Det kan benyttes som brændsel i kernereaktorer.

En stigning til 20 procent vil betyde, at Iran er tættere på et niveau, hvor det berigede uran potentielt kan benyttes til kernevåben.

Det kræver beriget uran på omkring 90 procent. Det er dog en væsentlig hurtigere proces at gå fra 20 procent til 90 procent i forhold til fra de nuværende 3,67 procent til 20 procent.

USA's præsident, Donald Trump, trak i maj 2018 USA ud af atomaftalen med Iran. USA genindførte samtidig sanktioner mod Iran.

I sidste uge var de to lande igen på kant med hinanden. USA beskylder Iran for at stå bag et angreb torsdag mod to olietankskibe i Omanbugten.

Atomaftalen med Iran

  • Aftalen fra 2015 skulle forhindre, at Iran udviklede atomvåben. På det tidspunkt var landet blot to til tre måneder fra at have et atomvåben.

  • Aftalen betød, at Iran skulle lukke sit atomprogram. Hvis Iran gjorde det, ville de øvrige lande i aftalen hæve de sanktioner, der var mod landet.

  • Som følge af aftalen skulle Iran blandt andet reducere antallet af aktive centrifuger, der kan berige uran, fra 19.000 til 6.104.

  • Iran skulle også reducere sine lagre af beriget uran fra 10.000 kilo til 300 kilo.

  • Iran forpligtede sig også til at lade FN lave inspektioner af de iranske atomanlæg, herunder også militære atomanlæg.

/ritzau/DR Nyheder

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk