Irans første melding efter raketangreb: Syrien er i sin fulde ret til at forsvare sig

Iranerne vil hverken be- eller afkræfte, om det var iranske missiler, der blev affyret mod Israel.

Her ses et missil fra Damaskus i Syrien. (Foto: OMAR SANADIKI © Scanpix)

Israelernes seneste missilangreb på Syrien er ”en skamløs krænkelse af et lands suverænitet”, som kun kan fordømmes på det kraftigste.

Det er meldingen fra den iranske regering, der nu for første gang kommenterer de sammenstød, der i det seneste halvandet døgn har rystet Mellemøsten.

Natten til i går affyrede iranske styrker, der holder til i Syrien, ifølge de israelske myndigheder en serie af 20 raketter mod israelske militære stillinger i de omstridte Golan-højder.

Det fik efterfølgende Israel til at svare kraftigt igen med missiler mod iranske stillinger i Syrien.

- Det zionistiske regimes konstante angreb på syrisk jord, som kan kategoriseres som hjemmelavede og ubegrundede påskud, udgør et brud på Syriens nationale suverænitet og territoriale integritet, og det strider mod alle internationale regler, forskrifter og normer, udtaler Bahram Qassemi, der er talsperson for det iranske udenrigsministerium, i en skriftlig erklæring.

Her understreger han, at den syriske regering, der er allieret med præstestyret i Iran, er i sin fulde ret til at forsvare sig.

Og Bahram Qassemi kritiserer samtidig, at omverdenen ikke har fordømt de israelske angreb.

- Det er det samme som at give grønt lyst til, at regimet (Israel, red.) kan fortsætte sine voldshandlinger, lyder det fra talspersonen.

EU og FN maner til besindighed

Det iranske udenrigsministerium forholder sig dog ikke direkte til, om det rent faktisk var de iranske al Quds-styrker, der affyrede missilerne fra syrisk jord.

Det fastholder den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og det samme gør store dele af verdenssamfundet, heriblandt den amerikanske præsident, Donald Trump, samt EU.

- Rapporter om nattens iranske angreb fra Syrien mod israelske stillinger, som Israel besvarede ved at angribe iranske mål i Syrien, er ekstremt bekymrende, lød det i går fra EU's udenrigstjeneste.

- Som EU har sagt igen og igen, har Israel ret til at forsvare sig. Samtidig opfordrer vi alle aktører i regionen til at udøve tilbageholdenhed og undgå eskalering, som yderligere kan underminere den regionale stabilitet, understregede udenrigstjenesten.

En lignende melding kom fra FN, der opfordrer både Iran og Israel til at standse alle fjendtlige handlinger for at undgå "en ny opblussen" af ufred i Mellemøsten.

Torsdag sagde den israelske premierminister, at Iran med torsdagens angreb "gik over stregen".

Men ifølge det iranske udenrigsministerium er det israelerne, der "ikke ønsker stabilitet, sikkerhed eller ro" i regionen.

Selvom Iran og Israel er fjender, har de aldrig været i åben krig med hinanden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk