Iransk milliardær dømt til døden: Snød staten for 20 milliarder

Den iranske oliemilliardær Babak Zanjani er kendt skyldig i at have snydt staten for 20 milliarder kroner.

Milliardæren Babak Zanjani blev anholdt tilbage i 2013 efter beskyldninger om, at han havde tilbageholdt en milliardfortjeneste på oliesalg fra den iranske regering. (Foto: Str © Scanpix)

Den iranske milliardær Babak Zanjani, og to medskyldige, er dømt til døden for korruption i en sag, hvor Zanjani angiveligt har stukket små tyve milliarder kroner i egen lomme, som skulle have været i statskassen.

Det fortæller en embedsmand fra den iranske domstol til AFP.

- Zanjani er blevet dømt for bedrageri og økonomisk kriminalitet og ud over dødsstraffen, skal han også betale penge til staten, siger embedsmanden Gholam Hossein Mohseni-Ejeie.

Zanjani blev anholdt tilbage i 2013, efter beskyldninger om, at han har tilbageholdt en milliardfortjeneste på oliesalg fra den iranske regering.

Selv nægter han alle anklager.

Tjente milliarder som mellemmand

Det de tre mænd er kendt skyldige i, er den værste forbrydelse man ifølge iransk lovgivning kan begå, og kaldes frit oversat "korruption på Jorden".

Zanjani har tjent sine milliarder på olieindustrien, hvor han agerede som mellemmand mellem den iranske stat og oliekøbere på et tidspunkt, hvor Iran var underlagt sanktioner for oliesalg på grund af landets atomprogram.

Ifølge iranske medier er Zanjani god for 13,5 milliarder amerikanske dollar, som svarer til mere end 90 milliarder danske kroner.

De tre dømte har mulighed for at anke dommen.

/ritzau/AFP