Iransk politi: Ung kvindes død i moralpolitis varetægt var 'beklagelig episode'

22-årige Mahsa Amini døde i sidste uge i moralpolitiets varetægt, og det har ført til massive protester.

Mahsa Aminis død i fredags er blevet en tophistorie i iranske aviser og har ført til protester flere steder i landet. (Foto: © ABEDIN TAHERKENAREH, Ritzau Scanpix)

En ung kvindes død har de seneste dage ført til massive protester flere steder i Iran.

Meget af vreden er rettet mod landets moralpoliti, der blandt andet skal sørge for, at kvinderne i Iran overholder kravene til påklædning under det islamistiske styre. Således skal alle kvinder have både hår og hals dækket til, når de færdes i offentligheden.

I tirsdags blev den 22-årige kvinde Mahsa Amini arresteret af moralpolitiet sammen med flere andre kvinder i hovedstaden Teheran for at have brudt reglerne for korrekt påklædning.

Her gik noget grueligt galt, for i fredags døde kvinden på et sygehus, hvor hun havde været indlagt med koma.

Mahsa Amini var på besøg i hovedstaden Teheran sammen med sin familie, da hun blev arresteret af moralpolitiet, hvilket fik fatale følger. (Foto: © Wana News Agency, Ritzau Scanpix)

Nu har det iranske styre været ude at kommentere episoden med Mahsa Amini, som man ifølge nyhedsbureauet Reuters kalder "beklageligt".

- Denne ulykke er beklagelig for os, og vi ønsker ikke at være vidner til ulykker som denne, udtaler politichefen i Teheran, Hossein Rahimi, mandag.

Kvindens far: Hun var sund og rask

Ifølge øjenvidner blev Mahsa Amini, der tilhørte det kurdiske mindretal i Iran, tæsket af moralpolitiet inde i en stor politibil, skriver BBC.

Men det er beskydninger, som moralpolitiet har afvist, der hævder, at hun pludselig faldt om, mens hun ventede sammen med andre tilbageholdte kvinder.

- Kujonagtige beskyldninger er blevet rettet mod iransk politi, siger Hossein Rahimi, der tilføjer, at moralpolitiet "gør et godt stykke arbejde".

Mahsa Aminis far, der måtte begrave sin datter i lørdags, har ifølge Reuters fastslået, at hans datter ikke havde nogen underliggende sygdomme.

- Myndighederne har sagt, at min datter led af kroniske sygdomme. Det kan jeg personligt afvise, min datter var sund og havde ingen helbredsproblemer.

Voldsomme protester flere steder

Den 22-årige kvindes dødsfald har sat spotlys på kvinders rettigheder i Iran og har forårsaget protester flere steder i landet.

Ifølge Rasmus Elling, der er lektor ved Københavns Universitet, hvor han forsker i Iran, er reaktionerne opsigtsvækkende.

- Det er en sag, som virkelig har samlet iranerne, og det skyldes først og fremmest, at der via sociale medier og massebeskedstjenester er blevet delt videoer af anholdelsen af Mahsa Aminis anholdelse.

- Det har fået mange iranere til at udtrykke deres afsky over for det iranske moralpoliti og den strukturelle diskrimination mod kvinder, som moralpolitiet er udtryk for, siger han.

Herunder kan du se protester fra den iranske by Sanandaj søndag.

I weekenden er der blandt andet udbrudt protester i Teheran, hvor hundredvis af demonstranter søndag samlede sig ved Teherans universitet, mens de råbte "Kvinde, liv, frihed".

Også under Mahsa Aminis begravelse i byen Saqez i den kurdiske del af Iran udbrød der protester.

Ifølge BBC fjernede nogle kvinder ved begravelsen deres slør i protest mod landets obligatoriske brug af hijab.

- I den kurdiske del af landet har vi set, at sikkerhedsstyrkerne har slået hårdt ned på protesterne efter begravelsen. Angiveligt er der mange sårede og i hvert fald to døde i de kurdiske områder, hvor protesterne fortsætter, fortæller Rasmus Elling.

Moralpoliti er regimets forlængede arm

Det iranske moralpoliti, som rigtigt hedder islamisk retledningspatruljer, er en del af politiet, som har til opgave at patruljere gaderne og irettesætte borgere, der ikke klæder sig sømmeligt ifølge islamiske normer.

Moralpolitiet består af både kvinder og mænd, som nogle gange går hen til kvinder på gaden og beder dem om at rette på sløret.

- Men i mange tilfælde samler de flere kvinder ad gangen i busser og kører dem ind til politistationen, hvor de får skæld ud og eventuelt en bøde. De kan også blive sendt på et moralsk genopdragelseskursus.

- I værste fald, hvis de har forbrudt sig mod reglerne om alkoholforbrug, kan kvinder blive pryglet med pisk. Det er noget, tusindvis af iranere har oplevet, fortæller Rasmus Elling.

Ifølge ham har myndighederne og moralpolitiet det seneste år strammet grebet om civilbefolkningen, og det er en stor del af årsagen til, at så mange iranere lige nu udtrykker deres utilfredshed, vurderer han.

- Ideologerne i styret mener, at det her en meget vigtig kampplads. Det handler ikke kun om, at folk skal klæde sig ordentligt, det handler også om, at man er bange for sekularisering og vestliggørelse.

- Det lader til, at myndighederne er villige til at gribe til brutal magt for at forhindre, at det her skal blive en landsdækkende og bred bevægelse, siger han.