Iransk protest mod USA's beslutning om atomaftale: Brænder flag af i parlamentet

Det iranske parlament vil have 'garanti' for, at atomaftalens andre parter fortsat vil overholde den.

Død over USA.

I det iranske parlament lød der i dag ekko af udtrykket, der går tilbage til den iranske revolution i 1979 og især blev anvendt af den landets første islamiske leder, Ayatollah Khomeini.

Som protest mod, at USA har meddelt, at landet trækker sig fra den internationale atomaftale med Iran, satte iranske parlamentsmedlemmer ild til et amerikansk flag af papir.

Et stykke papir, der repræsenterede atomaftalen fra 2015 blev også brændt af for at vise utilfredsheden med beslutningen, som USA's præsident, Donald Trump, offentligjorde i aftes dansk tid.

Den iranske præsident, Hassan Rouhani, har givet udtryk for, at han vil samarbejde med EU for at bevare aftalen, og aftalens andre parter, som er Rusland, Storbritannien, Frankrig, Kina og Tyskland har beklaget USA's beslutning og er klar til videre at diskutere aftalen.

Det iranske parlament fremlagde onsdag et forslag til, hvordan det vil reagere på USA's melding på en 'proportionel og tilsvarende' måde.

Formand for parlamentets atomudvalg, Hojatoleslam Mojtaba Zulnouri, har ifølge nyhedsbureauet AP bedt regeringen om at "indhente de fornødne garantier" fra atomaftalens andre parter om, at de fortsat vil overholde aftalen.

Med atomaftalen fra 2015 indvilligede Iran i en afvikling af landets atomprogram mod at mange af de økonomiske sanktioner, USA og det internationale samfund havde pålagt Iran, blev løftet.

Der er en tidsramme på aftalen, og den inkluderer ikke Irans ballistiske missiler, hvilket er nogle af årsagerne til, at Donald Trump har kaldt den 'den værste aftale nogensinde' og nu besluttet, at USA ikke længere skal være en del af den.

Efter planens skal Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, nu besøge de andre parter i aftalen og tager derfor til Kina, Frankrig, Tyskland, Rusland og Storbritannien.

  • Atomaftalen med Iran blev indgået i sommeren 2015. Udover Iran var parterne de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd: Storbritannien, Frankrig, USA, Kina og Rusland, samt Tyskland og EU.

  • Formålet med aftalen var at forlænge den tid, det ville tage Iran at udvikle en atombombe. Til genfæld for at Iran skulle afvikle sit atomprogram løftede det internationale samfund de omfattende sanktioner, der var ved at tvinge landet i knæ økonomisk.

  • Iran forpligtede sig til at lade FN foretage inspektioner af de iranske atomanlæg, herunder også militære atomanlæg, med 24 dages varsel.

  • Aftalen lagde også restriktioner på salg af atomteknologi med fredelige formål til Iran frem mod 2025, ligesom også våbenembargoen mod Iran skulle opretholdes i fem år frem.

Facebook
Twitter