Iransk stats-tv afviser, at moralpolitiet er nedlagt

I går forlød det, at det iranske moralpoliti er blevet nedlagt. Men det passer ikke, er meldingen fra iransk stats-tv i dag. Det er udtryk for en tvivl hos regimet, vurderer ekspert.

En kvinde er sidder i en politibil, efter at være blevet anhold for "upassende" påklædning. Billedet er fra 2007. (Foto: © BEHROUZ MEHRI, Ritzau Scanpix)

Det iranske moralpoliti er frygtet af mange. I september blev den 22-årige Mahsa Amini anholdt, fordi hun ikke var tilstrækkeligt tildækket.

Efterfølgende døde hun i politiets varetægt, og det var startskuddet til nogle af de største demonstrationer mod styret i årevis. Demonstrationer, som stadig finder sted dagligt.

I går forlød det, at moralpolitiet var blevet nedlagt. Nyheden fandt vej til stort set alle store, vestlige medier. Også her på DR skrev vi om det.

Nyheden blev bragt på baggrund af et interview med landets statsadvokat, Mohammad Jafar Montazeri. Han skulle have angiveligt have bekræftet, at moralpoiltiet stod til at blive nedlagt.

Men i dag er det opstået tvivl, om moralpolitiet faktisk er nedlagt. Iransk stats-tv afviser, at det skulle være tilfældet.

Ifølge det arabisksprogede medie, Al-Alam, er statsadvokaten blevet fejlfortolket, og mediet skriver desuden, at man ikke kunne konkludere andet ud fra interviewet, end at moralpolitiet ikke var direkte relateret til retsvæsenet.

Hvad der er op og ned står for nuværende hen i det uvisse. Fra den iranske regeringen har der endnu ikke været nogen officielle meldinger, som be- eller afkræfter at moralpolitiet er blevet nedlagt.

  • Det iranske oprør har bredt sim med demonstrationer verden over. Her er det en demonstration i New York City i går. (Foto: © TIMOTHY A. Clary, AFP or licensors)
  • I sidste uge demonstrerede de i den tyske by, Frankfurt. (Foto: © TILMAN BLASSHOFER)
  • Samme dag var der også demonstrationer i San Francisco. (Foto: © AMY OSBORNE, Amy Osborne)
  • Tidligere i sidste uge var det i Canberra i Australien, der var demonstrationer. (Foto: © Lukas Coch)
  • I forrige weekend i folk på gaden i den tyrkiske by, Istanbul, for at støtte det iranske folks opør. (Foto: © ERDEM SAHIN)
1 / 5

Demonstranter kræver mere

Det kan være svært at afgøre, hvad der egentlig er op og ned i sagen om moralpolitiet, siger Claus Valling Pedersen, der er forsker i moderne iransk kultur og samfund på Københavns Universitet.

- Men det er i hvert fald et udtryk for, at regimet er i tvivl om, hvad man skal stille op med protesterne og klagerne over moralpolitiet, siger han.

- Selv hvis regimet skulle gå med til at opløse moralpolitiet, er reglerne for påklædning og sådanne ting der jo stadig, og demonstranterne vil efter al sandsynlighed gå efter meget mere end bare en opløsning af moralpolitiet, siger Claus Valling Pedersen.

Siden Mahsa Aminis død i september, har tusindvis af iranere været på gaden for at demonstrere mod det iranske styre, og intet tyder på, at protesterne stopper lige foreløbig.

- Bare fordi regeringen skulle opløse moralpolitiet, betyder det ikke, at demonstrationerne ophører, siger en iransk kvinde til BBC World Service.

- Vi demonstranter er ligeglade med hijabben nu. Vi har bevæget os rundt uden hijab i 70 dage. Vi har en revolution nu. Hijabben var begyndelsen, og vi stiller os ikke tilfredse med andet en død over diktatoren og et regimeskifte, siger en anden kvinde ifølge BBC.