Iransk udenrigsminister aflægger overraskelsesbesøg på G7-topmøde

Besøget indbefatter umiddelbart ingen planer om møder med amerikanerne.

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, er lige nu på rundrejse for at samle støtte til Iran i konflikten med USA. (Foto: Geoffroy Van Der Hasselt © Scanpix)

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javaf Zarif, er for kort tid siden ankommet til den franske badeby Biarritz, hvor der i disse dage bliver afholdt G7-topmøde.

Det bekræfter en talsmand for Irans udenrigsministerium overfor nyhedsbureauet AP, efter flere medier tidligere i dag skrev, at et iransk regeringsfly var landet i lufthavnen i Biarritz.

Besøget finder sted under en rundrejse til blandt andet Asien, som er et af de steder udenrigsministeren besøger i et forsøg på at samle støtte til Iran i den verserende konflikt med USA over blandt andet atomaftalen fra 2015.

- Zarif vil formidle det iranske lederskabs svar på den franske præsidents forslag, som går på at redde Irans atomaftale fra 2015, lyder det i en udtalelse fra Irans udenrigsministerium.

Det iranske fly på landingsbanen i lufthavnen i badebyen Biarritz i det sydvestlige Frankrig i dag. (Foto: Georges Gobet © Scanpix)

Efter fransk invitation

Ifølge det franske udenrigsministerium mødes Mohammad Javaf Zarif med den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, i Biarritz.

Besøget sker efter invitation fra Frankrig, og mødet mellem de to udenrigsministre har til formål at afdække, hvilke betingelser, der kan føre til en deeskalering af konflikten mellem USA og Iran, som har været tiltagende, siden præsident Trump trak USA ud af atomaftalen sidste år.

Der er dog ikke planlagt nogle møder med hverken den amerikanske præsident eller amerikanske embedsmænd under opholdet i Biarritz.

Fortsætter på samme kurs

Meldingen om ankomsten kommer, efter at den franske præsident, Emmanuel Macron, tidligere i dag udtalte, at G7-lederne var blevet enige om, at ingen af dem er interesserede i, at Iran udvikler atomvåben.

Præsidenten udtalte samtidig, at G7-gruppen var blevet enige om, at Macron kunne føre an i fortsatte samtaler med Iran om at redde den fallerede atomaftale fra 2015.

Kort efter gik den amerikanske præsident, Donald Trump, dog sin franske modpart i rette og udtalte, at han ikke havde aftalt noget med nogen, men at han derimod ville fortsætte den kurs, som USA har lagt i striden med Iran.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron (t.v.), og USA's præsident, Donald Trump (t.h.) foran de andre medlemmer af G7-gruppen under et arbejdsmøde tidligere i dag. (Foto: Andrew Harnik © Scanpix)

Macron måtte efterfølgende understrege, at der ikke var blevet lavet nogle formelle aftaler i G7-gruppen om tilgangen til Iran.

Til spørgsmålet om, hvorvidt amerikanerne var blevet orienteret om invitationen til den iranske udenrigsminister, siger en fransk embedsmand til Reuters, at Frankrig "opererer på sine egne betingelser", men at landet "arbejder med fuld gennemsigtighed overfor USA og sine europæiske partnere".

Facebook
Twitter