Irene hærger New York

Orkanen Irene er kommet til millionbyen New York med blitzende lyn, rapporter om tornadoer og øredøvende regnskyl.

Interview med journalist Sarah Holm Johansen om situationen i New York, hvor orkanen Irene er på vej til.

Den tropiske orkan Irene, som indtil videre har kostet ti mennesker livet i USA, er nået frem til millionbyen New York.

På Manhattan hærger et massivt regnvejr, og kraftige vindstød hamrer ind i bydelens mange skyskrabere. Myndighederne frygter, at uvejret også vil resultere i oversvømmelser.

Irene gjorde sin ankomst tidligt søndag lokal tid fulgt af blitzende lyn, rapporter om tornadoer og øredøvende regnskyl.

En orkan er en orkan

Det er første gang i mere end en generation, at The Big Apple bliver ramt af en orkan. Irene ligger dog i øjeblikket på grænsen til at blive nedgraderet til en tropisk storm.

- Men selv om stormen er svækket, så er en orkan en orkan. Hvad spiller det egentlig for rolle, om det blæser 80 eller 75 miles i timen? (cirka 125 kilometer i timen), siger John Searing fra redningstjenesten på Long Island til New York Times.

Ifølge avisen er flere end 10.000 newyorkere uden strøm, og antallet af nedbrud øges, efterhånden som orkanen bevæger sig nordpå, konstaterer myndighederne i New Jersey, der ligger syd for New York.

Ligner spøgelsesby

New York City minder om en spøgelsesby, efter at 370.000 mennesker er blevet beordret til at forlade byens lavtliggende områder.

Samtidig er den kollektive trafik lukket ned, det omfatter både undergrundstog, busser og den berømte færge til Staten Island. Desuden er alle flyvninger til og fra byens lufthavne, John F. Kennedy, LaGuardia og Newark, aflyst.

New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, siger, at det er for sent at flygte fra stormens hærgen.

- Hvis man ikke er evakueret på nuværende tidspunkt, så skal man blive, hvor man er, lyder meldingen fra Bloomberg.

I New York har befolkningen for de flestes vedkommende barrikaderet sig indendørs. Al offentlig trafik er indstillet.

Næsten to millioner er blevet evakueret fra New Jersey af frygt for oversvømmelser. Det samme gælder 300.000 fra lavtliggende dele af New York.

Sarah Holm Johansen, der er freelance journalist, bor to gader fra evakueringszonen i NY - i en bydel hvor der normalt er mange folk på gaden.

Tommer gader

Da hun tog ud for at købe ind, var der lange køer foran supermarkedet - så det tog hende en time bare at komme ind i butikken. - Jeg fik nogle gulerødder, to dåser tun og et par liter vand, siger hun til DR Nyheder.

Sarah Holm Johansen har boet i new York de sidste fem år, og det er første gang, hun har oplevet millionbyen sådan. Gaderne er tomme, der er ikke et menneske at se.

En anden af de forholdsregler hun har taget er at sætte tape på vinduerne - tape som holder på glasskår, hvis orkanen knuser ruden. Akkurat som hun har fulgt myndighederne råd om at fylde badekarret med vand i tilfælde af, byen mister vandforsyningen.

Facebook
Twitter