Irland strammer coronagrebet: Må maksimalt bevæge sig fem kilometer hjemmefra

Pubber må lukke, og folk skal bevæge sig inden for fem kilometer af deres hjem, lyder nye irske restriktioner.

Der var tomt i gågaden i den irske by Galway i går. Fra midnat onsdag er der udsigt til lukkede butikker i halvanden måned. (Foto: Clodagh Kilcoyne © Scanpix)

Irland vil indføre nogle af Europas strengeste coronarestriktioner efter en stigning i antallet af smittede.

Det meddeler myndighederne mandag aften.

Under de nye restriktioner lukker man blandt andet ikke-essentielle butikker, frisører, kulturtilbud og fitnesscentre. Derudover skal pubber og restauranter lukke for gæster og må kun stå for takeaway. Ifølge The Guardian vil den offentlige transport blive skruet ned til 25 procent kapacitet.

Irerne må samtidig ikke rejse længere væk end fem kilometer hjemmefra, med mindre der er tale om for eksempel at tage på arbejde.

Stigende smittetal

Irland havde en af Europas hårdeste nedlukninger under den første stigning i antallet af smittede tilbage i foråret.

Landet har løbende strammet diverse restriktioner og tiltag i løbet af de seneste uger, mens smittetallet er steget.

I modsætning til under den første nedlukning vil skoler og en række brancher, der vurderes som afgørende, få lov at forblive åbne. Det gælder blandt andet byggeriet.

Premierminister Micheál Martin forklarer, at Irland er rykket til det højeste restriktionsniveau i landet, niveau 5.

- I forsøget på at holde virusset nede har vi allerede indført det, der sandsynligvis er Europas strengeste regime, siger han.

- Regeringen vurderer, at der er en reel risiko for, at situationen kan blive meget alvorlig inden for de kommende uger, lyder det fra Micheál Martin, der samtidig kommer med en opfordring til sine landsmænd.

- Hvis vi holder sammen de næste seks uger, kan vi fejre jul på en meningsfuld måde. Rejsen bliver ikke nem, men fremtiden er i vores hænder. Vi må ofre os og holde ud.

I skrivende stund har Irland, som har en lidt mindre befolkning end Danmark, registreret 1.852 covid-19-dødsfald. Det tilsvarende tal for Danmark er 686.

Flere lande strammer grebet

Lande som Frankrig, Belgien og Holland, der også kæmper med høje smittetal, har lukket barer og restauranter og indført udgangsforbud om natten.

Ingen af dem har dog så strenge rejserestriktioner inden for landets grænser som Irland.

I nabolandet Nordirland har skoler været lukket i to uger. (Foto: Jason Cairnduff © Scanpix)

I det hårdere ramte Nordirland har skoler været lukket i to uger og restauranter i fire. Men de fleste butikker har fortsat lov at have åbent.

I Wales er folk blevet bedt om at blive hjemme i en nedlukning, der som udgangspunkt skal vare to uger.

Søndag slog Irland sin egen rekord for antal smittede på en dag. Det var femte dag ud af ni dage, at det skete.

Landet har de 12.-højeste smittetal blandt 31 lande, som løbende overvåges af Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse.

/ritzau/Reuters