Irlands økonomi stormer frem

Irland har nu den hurtigst voksende økonomi i hele EU. Væksten er på 4,8 procent

Irlands premierminister, Enda Kenny (tv), havde ekstra grund til at smile, da han besøgte USA´s præsident, Barack Obama, i Det Hvide Hus 17. marts på Sankt Patricks dag, Irlands nationaldag. For Irlands økonomi vokser hurtigere end i alle andre EU-lande (Foto: © Jonathan Ernst, Scanpix)

EU-landene holder topmøde i Bruxelles i dag og i morgen - bl.a. for at drøfte den økonomiske krise i flere EU-lande - ikke mindst i Grækenland.

Men ét land skiller sig ud - det er Irland, som nu har den hurtigst voksende økonomi i EU.

Indtil for nylig var Irland i den samme situation som Grækenland og måtte bede EU og Den Internationale Valutafond, IMF, om en hjælpepakke på ca. 630 milliarder kroner til at komme gennem krisen.

Den var udløst af en boligboble, som bl.a. skyldtes massive, risikable banklån. Arbejdsløsheden steg, og titusinder af irere udvandrede.

"Den Keltiske Tiger"

Da Irland blev ramt af den internationale finanskrise, var landet kendt som "Den Keltiske Tiger".

Men krisen gjorde Irland ludfattigt. Så derfor måtte EU og IMF træde til med en lånepakke.

Men nu har økonomien det så godt i Irland, at landet har besluttet at betale lånet til IMF tilbage før tid. Det samme har et andet forgældet land - Portugal - besluttet at gøre.

Irland har skåret dybt i de offentlige udgifter, sat skatterne i vejret og solgt en række statsejede virksomheder.

Udlandet tør igen investere

Desuden er eksporten og den hjemlige efterspørgsel efter varer steget kraftigt. Og udenlandske investeringer ruller igen ind i landet.

Så Irlands økonomi er nu den, der vokser hurtigst i hele EU. Hele 4,8 procent, mens gennemsnittet blandt de 28 EU-lande kun er en vækst på 1,3 procent.

Og i Eurozonen - som Irland er med i - er væksten endnu lavere - kun 0,9 procent.

Så mens lande som Frankrig og Italien stagnerer og skændes om reformer, de burde have gennemført forlængst, bør de i stedet se, hvad irland har gjort, skriver Financial Times i en lederartikel.

Avisen mener, at Irland bør være et lysende eksempel for hele EU.