Irsk minister om foreløbigt ja til homo-vielser: F*ck yeahhhh

Irere i hobetal er vendt hjem for at deltage i folkeafstemningen for eller imod legaliseringen af homoægteskaber. Og det er godt for ja-siden.

Det tegner til at blive et rungende et 'ja' efter fredagens folkeafstemning om homo-vielser i Irland.

Det mener i hvert fald landets ligestillingsminister.

- Irland har ikke bare sagt ja. Irland har sagt FUCK YEAH, skriver Aodhán Ó Ríordáin på Twitter.

En af nej-kampagnens fremmeste fortalere, David Quinn, har ønsket tillykke med sejren, selv om stemmerne stadig er ved at blive talt. Valgdeltagelsen er formentlig historisk høj, og det er en fordel for ja-siden, skriver BBC.

Rejser hjem for at stemme

Mere end 3,2 millioner var berettiget til at stemme om at gøre det lovligt for par af samme køn af gifte sig med hinanden. Derudover havde flere tusinde af de omkring 60.000 irere, der bor i udlandet, travlt med at rejse hjem for at stemme.

En af dem var den irske Joey Kavanag, som også opfordrede andre til at gøre det samme med initiativet 'Get on the Boat 2 Vote' (tag båden hjem for at stemme, red.).

- Tilslutningen og støtten til initiativet har været utrolig, sagde Joey Kavanagh igår, da han ankom til Irland for at stemme.

Og hans initiativ står langt fra alene. På sociale medier kan man se, hvor mange der delte fotos fra deres rejse på Twitter, Facebook og Instagram under hashtagget #hometovote (hjem for at stemme, red.).

Irere, der har forladt landet for mindre end 18 måneder siden, kan nemlig stemme ved folkeafstemningen - de skal dog møde op på et valgsted i Irland.

Skandaler kan give jordskredssejr

Den katolske kirke har traditionelt haft en stor indflydelse, men flere skandaler om misbrug af børn har stækket kirkens anseelse, og meningsmålinger har således vist, at der kan blive tale om en jordskredssejr til ja-siden.

De vil i så fald blive en historisk afstemning for et land, der afkriminaliserede homoseksualitet så sent som i 1993.

Ifølge tv-stationen RTE - Irlands svar på DR - tyder meget på, at fremmødet ved fredagens folkeafstemning bliver det største nogensinde i landet.

Alene i hovedstaden Dublin ventes over 60 procent at have stemt. Det er meget i et land, hvor kun 39 procent i 2013 gad stemme om, hvorvidt parlamentets overhus skulle afskaffes.

Resultat i eftermiddag

I dag klokken 9 lokal tid begynder optællingen, og meningsmålingerne peger på et overbevisende ja til at lade bøsser og lesbiske blive viet i det stærkt katolske land

Det endelige resultat ventes offentliggjort i løbet af eftermiddagen.

'Ja' trodser den katolske kirke

21 lande i verden har allerede givet par af samme køn liv til at gifte sig, men Irland kan blive det første land, der legailserer homo-ægteskaber ved en folkeafstemning.

Den katolske kirke er imod vielser af to personer af samme køn, selv om flere katolske præster går ind for homo-vielser.

Derfor må irske katolikker af samme køn en tur på rådhuset for at få papir på hinanden, hvis den irske befolkning fredag trodser kirken og stemmer ja.

Se videoen i toppen af artiklen når Joey Kavanagh og mange andre udlands-irere ankommer til Irland for at stemme om homo-ægteskab.