Irske aviser om det store JA: Det er "en ny begyndelse"

Mange af Irlands aviser skriver søndag om "en ny begyndelse", efter at landet har stemt ja til homovielser.

Jubel hos den irske senator, Katherine Zappone (tv.), med sin partner, Ann Louise Gilligan. (Foto: Clodagh Kilcoyne © Getty)

Lokale medier skriver søndag om et forandret klima i det katolske land, hvor mange siger, at kirken må gøre mere for at følge med tiden.

Det sker efter, et overvældende flertal stemte YES til at gøre det lovligt for to af samme køn at gifte sig med hinanden.

- Irland er forandret. Reelt forandret, lød overskriften i The Sunday Independent.

- På en smuk dag i maj 2015 blev dette land mere åbent, mere inkluderende og mere moderne, skrev den videre.

Social revolution

Avisen The Irish Sun havde ordet "Pride" (stolthed, red.) på forsiden og konstaterede, at landet nu er ved at vokse sig ud af katolicismens skygge.

- Irlands vælgere rystede verden og banede vej for et massivt følelsesudbrud ved at sige et historisk ja til homoægteskaber, siger en nøglefigur i ja-kampagnen, dragshowdronningen Panti Bliss, til The Sunday World.

Dublins katolske ærkebiskop siger, at kirken nu har brug for et "reality-tjek".

- Der er en social revolution i gang. Budskabet fra befolkningen er en stor udfordring. Er vi drevet for langt væk fra de unge?, siger ærkebiskop Diarmuid Martin.

Kun én valgkreds stemte nej

Flere højtstående politikere glæder sig over resultatet.

Sundhedsminister Leo Varadkar, der selv er åbent homoseksuel, siger til avisen Irish Times, at det store ja-flertal gør Irland til et fyrtårn i verden for ligestilling og lige rettigheder.

- Det er en historisk dag for Irland, siger han til RTE.

Kun én enkelt af de 43 valgkredse stemte med 51,4 procents flertal nej til lovforslaget.

Valgdeltagelsen var på 60,5 procent, hvilket svarer til, at over 1,9 millioner irere gik til stemmeurnerne. Det er den højeste valgdeltagelse, Irland har oplevet ved en folkeafstemning i flere årtier.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter