Isabel Peron betinget løsladt af retten

Det spanske politi arresterede i går Argentinas tidligere præsident Isabel Peron. Efter et kort retsmøde blev hun løsladt på betingelse af at hun regelmæssigt møder til kontrol hos politiet.

Isabelle Peron blev efter en kort afhøring løsladt igen. (Foto: ANDREA COMAS © Scanpix)

Det spanske politi arresterede i går Argentinas tidligere præsident Isabel Peron.

Efter et kort retsmøde blev Peron løsladt på betingelse af at hun hver anden uge melder sig hos myndighederne. Dommeren henviste i sin beslutning til Perons alder, helbred og til at der ikke er nogen risiko for at hun vil flygte ud af landet.

Isabelita Peron, hvis virkelige navn er María Estela Martínez de Peron, blev arresteret eften en anmodning fra en dommer i Argentina.

30.000 døde

Hun er eftersøgt i forbindelse med drab og forsvindinger i tiden op til militærkuppet i 1976. Den argentinske anholdelsesbegæring baserer sig på tre dekreter som Peron underskrev i 1975, og som bemyndigede det argentinske militær til at "stoppe undergravende elementers handlinger". Det blev begyndelsen på det, der i dag kendes som "den beskidte krig", der for alvor blev sluppet løs da militæret afsatte Peron ved et kup i marts 1976.

Mindst 30.000 mennesker blev dræbt under militærstyret. Men også før kuppet begik styret omfattende overgreb, blandt andet udført af en regulær dødspatrulje kendte som Triple A - Argentinas Antikommunistiske Alliance - under ledelse af Isabel Perons højre hånd, Jose Lopez Rega.

Afviste at lade sig udlevere

Den argentinske dommer har konkret sigtet Peron som ansvarlig for en mand, der forsvandt i februar 1976. Borgerretsgrupper siger, han blev ført bort af regimets agenter.

Den tidligere argentinske præsident afviste i retten at lade sig udlevere frivilligt, og derfor indledes nu en udleveringshøring, der kan trække ud i månedsvis. Den argentinske domstol har fyrre dage til at fremsende en formel udleveringsbegæring og det materiale, den baseres på.

I sidste ende skal en eventuel udleveringsbeslutning konfirmeres af det spanske ministerråd, skriver dagbladet El Pais.

Peron-myten

Isabelita Peron var gift med Argentinas stærke mand i flere generationer, Juan Peron. I et forsøg på at vinde den samme kultstatus som Perons første hustru - Eva/Evita - blev Maria Estela modeleret efter den samme skabelon, og gjordt kendt under sit kunstnernavn som danser, Isabel/Isabelita.

Hun blev valgt som sin mands vicepræsident i 1973, da parret vendte hjem efter næsten tyve års eksil i Francos Spanien. Da Juan Peron døde i 1974, overtog hun hvervet, men formåede kun at styre landet ud i et kaos, der i marts 1976 tjente som militærets påskud til at tage magten.

Isabel Peron, der bliver 76 i næste måned, har levet i eksil i Spanien siden 1981

FacebookTwitter