Isbjørn spist af haj

Opgør mellem giganter. Isbjørnen har måske andre ting at frygte end den globale opvarmning. Et nyt spektakulært fund afslører knogler fra en isbjørn i maven på en grønlandshaj.

Fundet af et kæbeben af en ung isbjørn i maven på en grønlandshaj sætter gang i spekulationer. (Foto: Ove Hesselbjerg Rasmussen © DR Nordjylland)

Isbjørnen er et af verdens største pattedyr, og kendt som det arktiske klimas mest overlegne rovdyr. Men noget tyder på, at den hvide bjørn har fået en ny og farlig fjende.

Ifølge The Independent undrer forskere sig over et spektakulært fund af et kæbeben af en ung isbjørn i maven på en grønlandshaj. En art, der kan blive op til seks meter lang og som trives i det kolde vand nordpå.

Chokerede over fundet

Det var Kit Kovacs, en ekspert i sæler, der arbejder ved Norsk Polarinstitut i Tromsø, som faldt over knoglerne fra isbjørnen. Hun opdagede knoglerne, da hun forsøgte at finde ud af, hvad der tog livet af en stor mængde sæler i det arktiske øhav ved Svalbard.

Ifølge forskeren var grønlandshajen en af de mest åbenlyse mistænkte, derfor foretog de obduktioner for at se, hvad hajerne havde spist. Det var her, de fandt isbjørnens knogler.

- Vi var så chokerede at vi grinede, forklarer Kit Kovacs til The Independent.

Isbjørnen er truet

Klimaforandringer har smeltet isen og ødelagt isbjørnens naturlige omgivelser, så den nu anses for at være en truet dyreart. De forhold sætter gang i spekulationer om, at bjørnene tilbringer mere tid i vandet.

Det kan gøre dem til potentielle mål for havets rovdyr. Samtidig kan det varmere hav betyde at større hajer bevæger sig længere nordpå.

Men haj-eksperter er ikke overbeviste om den teori. De mener, det er mere sandsynligt at hajen har fundet skelettet af en afdød isbjørn og spist det.

Bare en ådselsæder

Steve Campana, der er leder af det canadiske shark research laboratory ved Department of Fisheries and Oceans, forklarede til nyhedsbureauet Reuters, at han aldrig før har hørt om hajer, der angriber isbjørne.

- Det lyder som en ådselsæder, forklarede han.

Men Kit Kovacs holder på sin teori og måske kan en man drage flere svar fra det som forskerne ikke fandt under deres undersøgelser af hajen. Nemlig de små dyr, der lever af ådsler. Ådselsæderne er normalt fulde af disse små dyr, men ingen blev fundet i hajens mave.

- Vi ved ikke, hvor aktive rovdyr disse hajer er. Det er det spørgsmål forskere nu vil forsøge at besvare, siger Kit Kovacs til The Independent.

Facebook
Twitter