Isbjørne invaderer russisk ø og angriber mennesker

Der er blevet erklæret undtagelsestilstand på den russiske ø Novaja Zemlja.

På hovedøen Belusja Guba er der blevet observeret 52 isbjørne, og flere af dem har taget mere eller mindre permanent ophold. Arkivfoto. (Foto: handout © Scanpix)

Store flokke af isbjørne har fået myndighederne i den russiske øgruppe Novaja Zemlja til at erklære undtagelsestilstand.

Ifølge myndighederne er der tale om dusinvis af bjørne, der har taget turen op på land, og bjørnene har i flere tilfælde angrebet mennesker og er vadet ind i huse og andre bygninger.

Det skriver BBC.

På hovedøen Belusja Guba er der blevet observeret 52 isbjørne, og mellem seks og ti af dem har taget permanent ophold på øen.

- Jeg har boet i Novaja Zemlja siden 1983. I den tid har der aldrig været en sådan masseinvasion af isbjørne, siger direktør for administrationen for regionen, Vigansha Musin, i en pressemeddelelse.

De noget uvante syn og oplevelser sætter sig da også i befolkningen i området, der tæller nogle få tusinde personer.

- Folk er skræmte. De er bange for at forlade deres hjem, deres hverdagsrutiner bliver ødelagt, og forældre vil ikke lade deres børn gå i skole eller i børnehave, siger Alexander Minajev, der er vicedirektør i administrationen.

Reagerer ikke på politibiler

Isbjørne bliver i Rusland anset for at være en truet dyreart, og de russiske myndigheder vil ikke give tilladelse til at skyde bjørnene.

Derfor er gode råd ved at være dyre for beboerne på Novaja Zemlja.

Isbjørnene plejer nemlig at blive bange for politibiler og deres sirener. Men det er de ikke længere.

Hvis myndighederne i området ikke kan finde andre måder at skræmme bjørnene væk, kan de derfor blive nødt til at slagte dem, siger de lokale myndigheder til BBC.

Isbjørne plejer ikke at være et normalt syn i beboede områder. Men de seneste år har den drastiske nedgang i havis i de polare områder betydet, at isbjørnene kæmper med at finde føde og is at leve på.

På Svalbard, der ligger nordvest for Novaja Zemlja, har der de seneste år også været flere sammenstød, hvor sultne isbjørne er gået til angreb på mennesker.

Facebook
Twitter