ISIS udnytter frit spillerum på de sociale medier

ISIS udnytter, at de sociale medier er blevet for store til at kontrollere indholdet, siger radikaliseringsekspert.

Her ses et screendump fra den brugergenerede videotjeneste MyMotion. ISIS lagde en henrettelses-video op, der efter et stykke tid blev anmeldt som upassende og pillet af igen. Islamisterne udnytter spillerummet, inden deres materiale bliver fjernet, siger en ekspert. (Foto: © Rikke Faurfelt, DR)

VM-fans blev mødt af et makabert syn, da de loggede ind på deres Twitterkonto i midten af juni.

For under hashtagget #WorldCup havde den sunnimuslimske terrorgruppe ISIS lagt et billede af en irakisk politibetjents afhuggede hoved op med følgende tekst til:

- Her er vores bold - den er lavet af kød og blod.

Umuligt at styre

ISIS har en ekstrem, aggressiv propaganda-strategi, og de sociale medier er deres yndede platform, når de vil have deres budskaber ud.

- Islamisterne nyder godt af, at de sociale medier nu er blevet så store, at det er umuligt at holde øje med materiale, der bliver lagt ud før skaden er sket, siger Tobias Gemmerli, der er radikaliseringsforsker på DIIS.

På mange sociale medier er det op til brugerne selv at anmelde indhold som upassende, hvorefter det bliver taget af, hvis det forbryder sig mod reglerne på hjemmesiden.

Visse sociale medier scanner også selv efter upassende indhold, men den store mængde indhold giver islamisterne et frit spillerum, inden deres propagandavideoer og billeder bliver opdaget og fjernet.

- Det er som at banke i en dyne. Når det er væk fra den ene side, popper det bare op på en anden side, siger Tobias Gemmerli.

Skræmmer fjenden

Ifølge radikaliseringsforskeren bruger islamisterne både de sociale medier til at rekruttere og for at vise styrke i den kamp, de fører i Irak og Syrien i øjeblikket.

- Når de bringer de her frygtelige halshugninger og likvideringer, er det for at skræmme fjenden væk. Det er et klassisk propagandaværktøj for at lamme modstanderne, siger Tobias Gemmerli.

Det skete blandt andet, da ISIS indtog Mosul i Irak. Op til invaderingen lagde de flere videoer op af irakiske politibetjente og soldater, der blev likvideret.

Strategien lykkedes, idet flere divisioner fra den irakiske hær trak sig.

ISIS forsøger i øjeblikket at erobre land i Irak og Syrien, hvor de vil oprette et islamistisk kalifat med sharia-lovgivning. De har udråbt deres leder Abu Bakr al-Baghdadi til kalif.