Islamisk Stat er væk som en styrke på jorden – men ikke som en kilde til inspiration

Organisationen IS består, selvom den sidste enklave er på vej væk, vurderer ekspert.

Selvom den sidste IS-bastion snart er udkæmpet i Syrien, er det ikke et punktum for terrororganisationen.

Det vurderer Peter Viggo Jacobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, efter Syriens Demokratiske Styrker (SDF) i går meldte ud, at enden på den sidste IS-enklave er lige om hjørnet.

- Islamisk Stat vil være væk som en styrke, der kan holde terræn på jorden, men ikke som en organisation, siger lektoren.

Andelen af tilbageværende IS-krigere skrumper ellers hastigt, og organisationens territorium begrænser sig nu til et lille område af boligblokke i den syriske by Baghuz.

Guerillakrig på vej

Derfor vurderer Peter Viggo Jacobsen også, at den sidste IS-bastion er udkæmpet 'lige om lidt'. Men han understreger, at truslen ikke er væk, selvom man besejrer de officielle enklaver.

Man er i stedet på vej ind i en ny fase af konflikten, siger han og henviser til, at der stadig findes tusindvis af IS-sympatisører både i Syrien, Libyen og Afghanistan, der vil udøve 'guerilla-krigsførsel'.

SDF-soldater bærer en skadet mand, der mistænkes for at være IS-kriger. Selvom de sidste militante islamister snart er udkæmpet, betyder det ikke en ende på Islamisk Stat, vurderer Peter Viggo Jacobsen. (Foto: Bulent Kilic © Scanpix)

- De vil gemme sig, lave overraskelsesangreb og stikke af igen. De kan lave vejsidebomber og alt det andet, man også har bøvlet med i Irak og Afghanistan, siger Peter Viggo Jacobsen.

Han tilføjer, at gruppen også er til stede i stor stil på internettet, hvor den spreder propaganda.

- Så IS som inspirationskilde til, hvordan man kan lave grimme ting og sager, er stadig en udfordring, siger han.

Går i Al-Qaedas fodspor

Peter Viggo Jacobsen medgiver dog, at IS-truslen vil blive mindre, og at gruppen ikke længere vil være den ledende inden for militant islamisme.

- Før havde de kalifatet - snart har de ingenting, siger han og placerer dem dermed på niveau med andre militante grupper som Boko Haram, Al-Shabaab og Al-Qaeda.

- Som den første gruppe nogensinde erobrede IS store områder - millionbyer - og fremstod som den islamistiske gruppe med mest succes. Og flere grupper sværgede troskab til dem. Nu bliver de bare én blandt flere, siger lektoren.

Han vurderer, at det vil blive svært for gruppen at rekruttere nye medlemmer og få folk til at kæmpe for dens sag.

- Der skal man nok stadig være i stand til at lave nogle angreb og organisationer på jorden, siger han.

Et spørgsmål om tid

I samarbejde med amerikansk militær har SDF længe holdt den sidste IS-bastion i skak i den syriske grænseby Baghuz.

Styrkerne har måttet væbne sig med tålmodighed, eftersom IS har taget civile gidsler, der gjorde militære angreb problematiske.

Men i går meldte SDF-talsmand Mustafa Bali ud, at gruppen over de sidste måneder har evakueret tusindvis af civile, og at et endeligt opgør mod IS nu begynder.

Tusindvis af civile er evakueret fra Baghuz over de seneste måneder. (Foto: Bulent Kilic © Scanpix)

- Tidsfristen, vi har givet ISIS til at overgive sig, er forbi, skrev Mustafa Bali på Twitter og tilføjede til Reuters:

- Vores soldater på frontlinjen har modtaget ordrer om at rykke frem. Vi forventer bevægelse hvert øjeblik.

De tilbageværende IS-krigere holder primært til i underjordiske tuneller i byen, og krigsfly har beskudt ammunition, der tilhører IS, skriver Reuters.

Mandag har SDF ifølge talsmanden rykket frem mod Baghuz og dræbt flere IS-krigere. Fire IS-krigere har forsøgt selvmordsangreb, én SDF-soldat er dræbt og fire såret under sammenstødene.

Facebook
Twitter