Tema Slaget om Mosul

Islamisk Stat-krigere presset i Mosul: Kæmper for vigtig moske

Irakiske styrker nærmer sig moskeen, hvor terrororganisationen udråbte sit såkaldte kalifat.

Al-Nuri Moskeen i Mosul har stor betydning for Islamisk Stat, fordi det var her, at lederen Abu Bakr al-Baghdadi udråbte et kalifat i Syrien og Irak.

Islamisk Stats sorte flag vejrer stadig over al-Nuri Moskeen i Mosul, men måske ikke særlig meget længere.

Ifølge irakiske militære kilder bevæger irakiske soldater sig nemlig nu langsomt gennem de snævre gader i Mosuls gamle bydel og frem mod moskeen.

- En overtagelse af al-Nuri moskeen vil være et hårdt slag mod IS, fordi det var her lederen Abu Bakr al-Baghdadi 29. juni 2014 udråbte et kalifatet i de områder, som gruppen kontrollerede Irak og Syrien.

Det siger Deniz Serinci, journalist og forfatter til en bog om Islamisk Stat til DR. Han befinder sig netop nu i Mosul, som den irakiske hær med opbakning fra blandt andet USA forsøger at erobre tilbage fra Islamisk Stat.

Ydmygelse for Islamisk Stat

Indenfor de seneste måneder har Islamisk Stat tabt den østlige og store områder af den vestlige del af Mosul. Lige nu er terrorgruppen fokuseret på at forsvare den gamle bydel, hvor moskeen ligger.

Al-Nuri Moskeen er også kendt for den skæve minaret. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)

Efter en køretur i krigszonen med irakiske soldater fortæller Deniz Serinci, hvordan Islamisk Stat ikke alene har krigere i gaderne, men også bruger bilbomber og snigskytter på hustagene omkring moskeen. Amerikansk militær mener, at der er omkring 2.000 islamistiske krigere tilbage i Mosul.

Udover at Islamisk Stat brugte moskeen til at udråbe sit selvbestaltede kalifat, har moskeen også spillet en rolle i islamisk historie helt tilbage fra 1200-tallet. Ved at prædike i den moske sendte al-Baghdadi et signal om, at han var en af de moderne islamiske helte, fortæller Deniz Serinci og fortsætter.

Hvis terrororganisationen taber den moske, bliver det virkelig ydmygende for Islamisk Stat, og det kan ifølge Deniz Serinci få stor betydning for kampånden blandt dem, hvis de ender med at tabe moskeen.

- Det er også derfor, at islamisk stat gør så meget for at bevare den moske.