Islamisk Stat: Orlando-drabsmand var ”en af kalifatets soldater”

Det er dog muligt, at IS forsøger at tage skylden for noget, som ikke var deres eget værk, vurderer DRs mellemøstkorrespondent.

Efterforskere ved natklubben for homoseksuelle Pulse, hvor angrebet fandt sted og kostede 50 livet. (Foto: © Carlo Allegri, Scanpix)

Terrorgruppen Islamisk Stat (IS) hævder, at manden, der dræbte 50 personer på en natklub i Orlando, var en af ”kalifatets soldater”.

I en udsendelse på gruppens officielle radiokanal hylder IS gerningsmanden Omar Mateens gerning.

- En af kalifatets soldater udførte en sikkerhedsinvasion, hvor han var i stand til at trænge ind i en korsridder-forsamling ved en natklub for homoseksuelle i Orlando, Florida … her dræbte han og sårede over 100, før han selv blev dræbt, lyder det fra gruppen.

I går rapporterede nyhedsbureauet Amaq, der har tætte forbindelser til terrororganisationen, at kilder sagde, at gerningsmanden Omar Mateen var IS-kriger. Men denne gang kommer informationen fra endnu mere officielt hold, forklarer DRs mellemøstkorrespondent Michael S. Lund.

- Det er et helt officielt IS-medie, som produceres i Irak og Syrien og er godkendt af IS, siger Michael S. Lund.

Ingen nye informationer

Men det er værd at bemærke, at radioudsendelsen ikke tilføjer noget nyt, som ikke allerede er rapporteret i pressen.

- Det, som man også kan lægge mærke til, er, at der ikke kommer ny information om hverken gerningsmand eller angreb, så der er ikke noget i den seneste meddelelse, der kan dokumentere, at IS har været med til at koordinere eller planlægge det her angreb, siger han.

Faktisk er det muligt, at de forsøger at få opmærksomhed for noget, de ikke direkte har beordret.

- Det er stadig en mulighed, at IS forsøger at tage skyld for et angreb, som de ikke har haft direkte indflydelse på, siger Michael S. Lund.