Islamisk Stat taber sidste bastion i Syrien

Den Syriske Regeringshær generobrer Deir al-Zor, den største by i det østlige Syrien.

Islamisk Stat har tabt endnu en vigtig bastion. Den Syriske Regeringshær har generobret den strategiske by Deir al-Zor. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Islamisk Stat har tabt deres sidste store bastion i Syrien, efter at Den Syriske Regeringshær har generobret den strategisk vigtige olieby Deir al-Zor.

"Byen er nu helt befriet for terrorisme", lyder det i en melding på syrisk stats-tv.

Byen bliver i flere internationale medier beskrevet som den sidste store bastion for Islamisk Stat, men den ser nu altså ud til at være tabt for terrorgruppen, der har kontrolleret det meste af Deir al-Zor siden 2014.

- Det er endnu et nederlag i rækken for Islamisk Stat, som i år har mistet kontrollen over nogle af deres vigtigste byer og områder. Deir al-Zor-området har været vigtigt for IS, fordi der er en del oliekilder i området, som organisationen har kunnet tjene penge på. Derfor er det stort tab for Islamisk Stat, vurderer Mellemøst-korrespondent i DR Nyheder Michael S. Lund.

Islamisk Stat på tilbagetog

Islamisk Stat tabte i juli Mosul, som var deres vigtigste by i Irak. Og i sidste måned blev terrorgruppen også fordrevet fra den syriske by Raqqa, som fungerede som hovedstad i gruppens selvudråbte Kalifat.

Ifølge Michael S. Lund skyldes tabet af Deir al-Zor, at Islamisk Stat i øjeblikket er ramt af en slags domino-effekt.

- For hver by, Islamisk Stat mister, går organisationen glip af indtægter og mister erfarne folk, så det bliver sværere for dem at forsvare sig. Samtidig kan de grupper, der bekæmper Islamisk Stat, fokusere alle deres styrker på de få områder, terrorgruppen har tilbage.

Derfor står Islamisk Stat nu også i en meget sårbar situation på slagmarken, vurderer Michael S. Lund.

- Islamisk Stat kontrollerer i dag kun ét større, sammenhængende område, nemlig grænseområdet mellem Irak og Syrien, hvor man stadig kontrollerer mindre byer. Men de bliver angrebet fra alle sider af syriske, irakiske og styrker støttet af Vesten, så det bliver meget svært for dem at holde stand.

Islamisk Stat forsvinder ikke

Men selvom Islamisk Stat efterhånden ser ud til at være færdig som en enhed, der har kontrol med et større landområde, så kommer organisationen ikke til at forsvinde.

- Gruppen vil blive ved med at forsøge at skabe uro og ustabilitet ved at udføre angreb i Irak og Syrien, og så vil den håbe på, at den kan udnytte kaosset i regionen til igen at komme til magten, vurderer Michael S. Lund.

I nabolandet Irak har landets hær også indledt et angreb på Islamisk Stats sidste bastion, som er byen Qaim, der ligger i det vestlige Irak - tæt på den syriske grænse.

Facebook
Twitter