Islamisk Stats sidste bastion er i opløsning, men terrorbevægelsen består

Kurdiske styrker er gået ekstra hårdt til den sidste IS-kontrollerede enklave.

I fredags genoptog kurdiske styrker offensiven mod Baghouz, efter at tusindvis af civile var flygtet i sikkerhed. (Foto: Bulent Kilic © Scanpix)

I 2014 kontrollerede Islamisk Stat næsten en tredjedel af Syrien og Irak. I dag befinder de sidste rester af det selverklærede kalifat sig på få husblokke i landsbyen Baghouz på grænsen mellem de to lande.

Nu kæmper de sidste tilbageværende1.000 IS-krigere for at holde de kurdiske oppositionsstyrker fra døren - med snigskytter, vejsidebomber og selvmordsangreb i stor stil.

- Der er tale om en kamp, hvor modstanderne har besluttet sig for at kæmpe til det sidste. SDF har tilbudt IS-krigerne våbenhvile, men det har de nægtet, og derfor bliver det en voldsom kamp, fortæller Lars Cramer-Larsen, major og senioranalytiker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

I fredags indledte de kurdiske SDF-styrker med luftstøtte fra blandt andet amerikanske kampfly en offensiv på Islamisk Stats sidste bastion.

Den voldsomme modstand fra de tilbageværende IS-krigere betyder, at de kurdiske styrker må gå langsommere frem, og det forventes, at det vil tage flere uger at indtage det lille byområde.

Den tålmodige kamp

Det er ikke første gang, at meldingen om terrorbevægelsens snarlige udryddelse trækker overskrifter. Men selvom det selverklærede kalifat snart er fordrevet fra den sidste kvadratkilometer i Syrien og Irak, så er kampen mod Islamisk Stat ikke vundet, vurderer Lars Cramer-Larsen:

- Det er det sidste af det fysiske kalifat, som vi kender. IS kontrollerede et territorium på størrelse med Storbritannien, da det var størst, og det har man med den internationale koalition og især SDF-styrkerne bekæmpet siden 2014, så det nu er væk. Men det efterlader os med langt flere spørgsmål end svar.

Røg og flammer over Baghouz denne weekend:

For selvom det fysiske kalifat står til at falde, er Islamisk Stat som ideologi langt hen ad vejen stadig intakt. Det samme er terrorbevægelsens kommando- og kontrolstruktur og ledelsesstruktur, ligesom der stadig er mange penge og midler i bevægelse i organisationen, fortæller han.

- Rigtigt mange Islamisk Stat-krigere har bevæget sig ud i øde områder, særligt i Irak, og bruger de områder til at genopbygge sig i svage samfund, som ikke rigtig er i kontrol i forhold til Bagdad. Områder, hvor de kan finde sig selv i det, de kalder ”den tålmodige kamp”, altså kampen for at komme ud af ørkenen og genopstå igen, siger Lars Cramer-Larsen.

  • Blandt flygtningene er kvinder og børn fra IS-familier, altså kvinder, der ligesom fremmedkrigerne har forladt deres hjemlande i Europa, Rusland eller Asien for at slutte sig til kalifatet. (Foto: Delil Souleiman © Scanpix)
  • Her venter kvinder og børn på at blive kropsvisiteret af soldater fra SDF. (Foto: Delil Souleiman © Scanpix)
  • Andre civile har været tilfangetaget i Baghouz af Islamisk Stat. (Foto: Delil Souleiman © Scanpix)
  • Her bliver en mand fra Bosnien tilbageholdt under mistanke om at være IS-kriger. (Foto: Bulent Kilic © Scanpix)
1 / 4

Civile som menneskeskjold

Titusindvis er flygtet fra Baghouz i de seneste uger, heriblandt både IS-familier og civile, som har været holdt fanget.

Offensiven mod de tilbageværende krigere var blevet sat på pause indtil i fredags, mens SDF forsøgte at få de sidste civile ud af byen. I dag lyder meldingen dog, at der fortsat befinder sig et "lille antal" civile i byen, hvoraf nogle holdes som gidsler i de bygninger og tunneler, hvor IS-krigerne har forskanset sig.

- Vi har sat farten ned på offensiven mod Baghouz på grund af et lille antal civile, der fortsat bliver brugt som menneskeskjold af Daesh (Islamisk Stat, -red.), udtaler pressechef for SDF, Mustafa Bali, ifølge Reuters.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter