Islamist-gruppe nedkæmpet: USA roser filippinsk militær

Efter fem måneders kampe har Filippinerne fået bugt med erklærede IS-støtter i byen Marawi.

Den filippinske forsvarsminister, Delfin Lorenzana (tv.), her sammen med general for regeringsstyrkerne, Eduardo Ano, meddelte mandag, at de sidste militante grupper er besejret i Marawi. (Foto: FRANCIS R. MALASIG © Scanpix)

Fem måneders kampe mod militante islamist-grupper i den filippinske by Marawi er ifølge landets forsvarsministerium overstået.

Byen på den sydlige ø Mindanao er dermed befriet fra de islamistiske grupper Maute og Abu Sayyaf, og indsatsen bliver rost fra landets mangeårige allierede USA.

- En af de første ting, jeg vil gøre, er at rose det filippinske militær for at have befriet Marawi fra terroristerne. Det har som bekendt været en hård kamp i det sydlige Mindanao, og der er blevet sendt et meget stærkt budskab til terroristerne, siger den amerikanske forsvarsminister James Mattis ifølge Washington Post.

Filippinernes forsvarsminister, Delfin Lorenzana, bekræftede mandag, at det er lykkedes regeringsstyrkerne at bekæmpe islamisterne i Marawi.

- Det er den sidste gruppe Maute-oprørere, og de blev alle sammen fanget i samme kamp. Vi har fundet 42 døde, og de var alle terrorister. Der er ikke flere militante i Marawi, siger Lorenzana til nyhedsbureauet AP.

En af de mest eftersøgte terrorister dræbt

Begge grupper har erklæret sig som støtter af Islamisk Stat, og belejringen af Marawi er blevet anset som den islamistiske terrorbevægelses forsøg på at få rodfæstet sig i Sydøstasien i takt med, at den har mistet territorium i både Irak og Syrien.

Byen Marawi ligger på den Filippinernes næststørste ø Mindanao.

Belejringen af byen Marawi skete i maj, efter regeringsstyrker ransagede det formodede tilholdssted for lederen af Abu-Sayyaf terrorgruppen, Isnilon Hapilon, der har været på det amerikanske forbundspoliti FBI's mest eftersøgte-liste over verdens mest eftersøgte.

Efterfølgende lykkedes det de islamistiske grupper Maute og Abu Sayyaf at indtage byen, og landets regeringsstyrker har siden med hjælp fra amerikanske styrker forsøgt at tvinge islamisterne ud af Marawi med både soldater på jorden og luftangreb.

Kampene har kostet mindst 1.000 mennesker livet, flere tusinder er flygtet ud af byen, og godt 1.700 gidsler er i løbet af de seneste måneder blevet befriet, oplyser de fillippinske myndigheder.

FacebookTwitter