Islamistisk terror i Europa er halveret siden 2017

Norges efterretningstjeneste forudser, at sikkerhedstrusler fra Rusland og Kina vil stige.

En tendens med færre terrorangreb i Europa fra islamistiske ekstremister vil fortsætte i 2019, forudser Norges efterretningstjeneste i en ny rapport.

– Antallet af terrorangreb - udført af islamister- er halveret i forhold til 2017, hvilket er en tendens, som ventes at fortsætte i år, hedder det i efterretningstjenestens seneste vurdering.

Derimod ser den norske efterretningstjeneste et stadigt større pres fra efterretningstjenesterne i Rusland og Kina, hvilket nu anses for at være den største sikkerhedstrussel mod Norge.

Operationerne fra de to lande bliver mere og mere koordinerede og effektive, hedder det.

- Denne efterretningstrussel er den mest pågående og omfattende sikkerhedstrussel mod Norge og norske interesser. Russiske og kinesiske aktører står for hovedandelen af disse aktiviteter og operationer, som er mere koordinerede end tidligere, siger efterretningstjenesten om aktuelle sikkerhedstrusler mod Norge i 2019.

- Målene er politiske og militære. Også forskningsinstitutioner og højteknologiske institutioner er mål, hedder det.

Den siger videre, Rusland fortsætter forsøg på at undergrave politiske interesser og øge den politiske polarisering i Europa og Nato.

I forbindelse med vurderingerne af islamistiske grupper anfører de norske efterretningstjenester, at svækkelsen af Islamisk Stat medfører et mere komplekst og uoverskueligt trusselbillede.

/ritzau/

Facebook
Twitter