Island holder begravelse for gletsjer

Gletsjeren Ok er den første i landet, der er forsvundet på grund af klimaforandringer.

Her på vulkantoppen var der engang en gletsjer. I dag er isen væk. (Foto: © -, Scanpix)

På toppen af den islandske vulkan Ok blev der søndag skruet en mindeplade fast i klippen under overværelse af statsminister Katrin Jakobsdottir og andre prominente islændinge.

En slags gravsten for den gletsjer, der i 700 år dækkede stedet. Nu er den væk.

'Et brev til fremtiden', står der med store, indgraverede bogstaver på både islandsk og engelsk på metalpladen.

- Ok er den første gletsjer, der mister sin status som gletsjer. De næste 200 år forventes alle vores gletsjere at gå samme vej. Dette monument skal vise, at vi ved, hvad der foregår, og hvad der skal gøres. Kun I ved, om vi gjorde det, lyder budskabet til de, der fremover traver forbi på den golde vulkanjord.

Gjetsjeren Ok på toppen af vulkanen blev faktisk erklæret død allerede i 2014, da den var smeltet så meget, at den ikke længere bevægede sig. Siden er den nærmest forsvundet helt, som nedenstående sattelitbilleder fra NASA viser. De er taget med 35 år mellemrum.

Sattelitbilleder fra NASA taget i september 1986 og august 2019. (Foto: © -, Scanpix / Foto: © -, Scanpix)

- I dag siger vi formelt farvel til gletsjeren Ok. Det er den første islandske gletsjer, der er forsvundet i klimaforandringernes tidsalder. Landskabet er stadig smukt, men skønheden falmer i vores øjne, når vi ved, hvad der var der før og hvorfor det er forsvundet, skriver Katrin Jakobsdottir på sin facebookside.

Det er den islandske forfatter Andri Snær Magnason, der har skrevet budskabet til fremtiden på mindepladen.

I en kronik i dagens Politiken beskriver han, hvordan som barn voksede op med opfattelsen af gletsjere som noget, der ville vare evigt. Sådan er det ikke længere.

Mindepladen, der er sat op, der hvor gjetsjeren engang var. (Foto: © Dominic Boyer/Cymene Howe / RICE, Scanpix)

Derfor slutter Magnason kronikken af med en opfordring til Tysklands kansler og de nordiske statsministre, der den kommende uge skal mødes i den islandske hovedstad, Reykjavik.

De ledere, der mødes i Reykjavik, repræsenterer økonomier, hvis samlede kompetencer og knowhow langt overgår amerikanernes, da de påtog sig Manhattan-projektet eller sendte et menneske til Månen. Disse nationer kan tage et initiativ, der vil inspirere de generationer, som nu strejker og trygler om løsninger, lyder det fra forfatteren.

Her kan du se video med dagens ceremoni: