Island låner penge af nordiske lande

Danmark og de øvrige nordiske lande har i dag underskrevet aftaler med Island om at yde langsigtede lån på i alt 13,2 milliarder kroner

De nordiske broderlande kommer nu lillebroderen Island til økonomisk undsætning.

Danmark, Finland, Norge og Sverige har i dag i Stockholm underskrevet aftaler, som sikrer Island 1,775 milliarder euro (13,2 milliarder kroner) i langsigtede lån. Island indgik 19. november en aftale med Den Internationale Valutafond, IMF, om et stabiliseringsprogram.

Lånet bygger på en fælles beslutning blandt de nordiske statsministre i slutningen af oktober sidste år, da det blev besluttet at handle for at komme Island til hjælp, hedder det i en fælles pressemeddelelse fra de fire lande.

For at finansiere programmet gik de nordiske lande sammen om at tilbyde et langsigtet lån på i alt 2,5 milliarder dollar, svarende til 1,775 milliarder euro. I dag blev de konkrete låneaftaler underskrevet i Stockholm.

Rekonstruktion af banksektoren

I modsætning til de danske, svenske og finske lån, som er mellemstatslige lån, så er det norske arrangeret som et lån fra Norges Bank til den islandske centralbank, Sedlabanki Islands, med garantier fra den islandske og den norske stat.

Det samlede lånebeløb, som tilbydes Island, er omregnet til euro og fastsat til 1,775 milliarder euro. Vilkårene for den nordiske lån er ens med en løbetid på 12 år, hvor de fem år er afdragsfri.

En af forudsætningerne er, at Island følger den kurs, der er fastlagt af IMF. I denne forbindelse er Islands nylige aftale med Holland og Storbritannien om betaling af Icesaves forpligtelser et vigtigt skridt. IMF-programmet sigter også efter en rekonstruktion af den islandske banksektor.

FacebookTwitter