Islands eks-leder delvis skyldig i retssag

Islands eks-statsminister Geir Haarde slipper for straf og renses for de fleste anklager i finansretssag.

Islands tidligere statsminister Geir Haarde (Foto: MARKKU OJALA © Scanpix)

Islands tidligere statsminister Geir Haarde blev mandag kendt skyldig i ét af fire anklagepunkter, da en rigsret skulle afgøre, hvorvidt han havde et ansvar for, at Island blev kastet ud i finanskrisen i 2008.

Særdomstolen i Reykjavik afgjorde, at Geir Haarde havde forsømt sin pligt, fordi han havde undladt at indkalde til særskilte regeringsmøder, da krisen brød ud og situationen i den islandske økonomi blev kritisk.

Selv om Haarde er kendt skyldig i det ene punkt, slipper han for straf, skriver flere medier.

Eks-statsminister: Absurd

Den 61-årige eks-politiker afviser at have gjort noget forkert. Han sagde forud for retssagen, at han gjorde det, der var bedst for landet, og fastholder, at sagen er politisk motiveret.

- Det er absurd, siger han til de forsamlede journalister, efter dommen var afsagt.

- Det er tydeligt, at størstedelen af dommerne har følt sig presset til at afsige en skyldskendelse på et punkt, hvor lille det så end er, for at redde de parlamentarikere, der opildnede til dette, tilføjer han.

Fire tiltaler

Geir Haarde er den hidtil eneste politiker i verden, som er blevet tiltalt for sin rolle i den globale finanskrise, der brød løs i 2008.

Han var tiltalt på fire punkter for forsømmelse. Hvis han var blevet kendt skyldig i alle fire punkter, kunne han have fået op til to års fængsel.

Mange islændinge er vrede over, at ingen af de chefer, der sad med ansvaret i de banker, som kollapsede, endnu er blevet stillet til ansvar for deres rolle i krisen.

Håb om straf

Inden mandagens dom blev afsagt, udtrykte flere håb om, at Geir Haarde ville få en straf.

- Jeg håber, at han bliver idømt fængselsstraf, for det har vi brug for. Han fik advarsler i mange år, uden at han gjorde noget ved det, siger den 66-årige aktivist Hördur Torfason, der stod i spidsen for den protestbevægelse, der opstod i Island efter krisen.

Facebook
Twitter