Islands største parti ønsker at danne regering

Det islandske Selvstændighedsparti får flest stemmer til det islandske valg.

Selvstændighedspartiets formand Bjarni Benediktsson vil forsøge at danne regering. (Foto: GEIRIX © Scanpix)

Da stemmerne blev talt op søndag formiddag, fremgik det, at Det islandske Selvstændighedsparti fik 29 procent af stemmerne til det islandske valg.

Partiet vil nu forsøge at danne regering, efter de fik flest stemmer.

Selvstændighedspartiets formand, Bjarni Benediktsson, fortrækker at danne en trepartiregering, men han vil endnu ikke komme ind på, hvem han vil forsøge at danne regering med, oplyser nyhedsbureauet Reuters.

Valgets store overraskelse var det ringe valgresultat for Piratpartiet, der nu er det tredjestørste på Island med 14,5 procent af stemmerne. I meningsmålinger op til valget, lå partiet til at blive noget større.

Der er ingen klar vinder efter islandsk valg med historisk lav valgdeltagelse. Der venter svære regeringsforhandlinger i det islandske parlament, Altinget, efter lørdagens valg.

Folks tillid til politikere generelt og hele det finansielle system i særdeleshed led et knæk med finanskrisen i 2008, der ramte Island med stor kraft.

Det blev ikke bedre, da blandt andre daværende statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson i år blev afsløret i Panama-papirerne - mistænkt for skattesnyd.

Valget kommer et halvt år før tid, da Gunnlaugsson gik af på grund af sagen om blandt andet skattely.

  • I alt gik 195.200 islændere til valg.

  • Valgdeltagelsen ligger dermed på 79,2 procent og er historisk lav. Ved det seneste parlamentsvalg i 2013 mødte 81,4 procent af de islandske vælgere op.

/Ritzau/