Islandsk dykkerfirma: Vi vidste godt, at vi ledte efter gammel ubåd

Svenske dykkere fandt mandag en ubåd og nævnte ikke, at den kunne være sunket for hundrede år siden. Men ifølge islandsk samarbejdspartner, vidste svenskerne godt, at ubåden kunne være meget gammel.

Her er et af de billeder, som dykkerne i Ocean X team tog af ubåden, der ifølge den svenske forsvarskommando er det russiske fartøj 'Som', der sank i 1916. (Foto: © 11426 Ocean XTeam, Scanpix)

Det lignede begyndelsen på en diplomatisk krise. Mandag fandt svenske dykkere en sunket og tilsyneladende russisk ubåd i svensk farvand. Et kæmpe problem for det allerede belastede forhold mellem Sverige og den store nabo, Rusland.

- Hvis det her holder hele vejen, så er det en rygende pistol, sagde Johannes Riber Nordby, der er orlogskaptajn ved Forsvarsakademiet.

Men ordet ’Hvis’ var ganske vigtigt her: Det viste sig nemlig, at ubåden efter alt at dømme har ligget på havets bund siden 1. verdenskrig og altså ikke repræsenterer nogen aktuel militær trussel.

Ubåd sunket i 1916

Den svenske forsvarskommando, Försvarsmakten, skrev tirsdag, at den fundne ubåd ’med den største sandsynlighed’ er den russiske ubåd ’Som’, der sank i 1916.

Det var ellers ikke det indtryk, man kunne få af Dennis Åsberg, en af mændene bag dykkerfirmaet Ocean X Team, der fandt vraget:

- Der findes ingen synlige skader på den, og den ser umiddelbart meget moderne ud, sagde han mandag til svensk tv.

Her var i hvert fald ingen indikation på, at ubåden kunne være sunket for næsten hundrede år siden.

Har søgt efter ’Som’ i flere år

Men de svenske dykkere kan ikke være blevet helt overraskede. Ifølge det islandske dykkerfirma iXplorer, har de arbejdet sammen med det svenske firma i to år for at finde den russiske ubåd, der sank i 1916.

- Vi har arbejdet på denne sag i omkring to år og Ocean X Team er et af de firmaer, som vi har arbejdet en hel del med. Det er et samarbejde mellem disse to firmaer, forklarer direktør Kristján Eldjárn Jóhannesson fra islandske iXplorer.

Han er endnu ikke overbevist om, at det rent faktisk er den ubåd, der er fundet – men det var i hvert fald den, både det svenske og det islandske firma ledte efter.

- Vi havde information, der gjorde, at vi troede, at det var den - men intet er sikkert endnu, siger Kristján Eldjárn Jóhannesson, til DR Nyheder.

Og direkte adspurgt bekræfter han, at Ocean X Team var fuldt ud klar over, at den ubåd de ledte efter på den svenske østkyst var sunket allerede i 1916.

- Var Ocean X team klar over, at I ledte efter ubåden 'Som'? - Ja.

35.000 for ti sekunders video

En lang række medier bragte i løbet af mandagen billeder af ubådsvraget. Peter Lindberg, der er den anden mand bag svenske Ocean X team, fremsendte mandag en prisliste til DR Nyheder, hvor det fremgår at firmaet ville have 35.000 svenske kroner for ti sekunders video af ubådsvraget og 10.000 kr. pr. stillbillede.

Vi ville gerne have spurgt Ocean Team X om hvorvidt de bevidst har fortiet oplysningen om, at den fundne ubåd kunne være russiske ’Som’. Men det har trods gentagne henvendelser ikke været muligt at få en kommentar onsdag formiddag.

Til svenske Expressen siger Peter Lindberg, at de mandag ikke troede, at det var den gamle ubåd, de havde fundet.

- Det var derfor, at vi mente, det var nødvendigt at kontakte Försvarsmakten. Havde vi kunnet identificere den med det samme, så havde der jo ikke været nogen pointe i at kontakte Försvarsmakten, siger Peter Lindberg.