Israel anklager Rusland for at forstyrre gps-signal over lufthavn

Piloter har været nødt til at bruge et alternativt system, når de skulle lande i Ben Gurion-lufthavnen.

Ben Gurion International Airport er Israels vigtigste lufthavn. (Foto: AMIR COHEN © Scanpix)

Israels travleste lufthavn har siden begyndelsen af juni måttet leve med et betydeligt handicap.

Fly, som nærmer sig den internationale lufthavn Ben Gurion mellem Tel Aviv og Jerusalem, kan nemlig ikke stole på gps-signalet i området i øjeblikket.

De israelske lufthavnsmyndigheder siger ifølge The Times of Israel, at det upålidelige gps-signal endnu ikke har været skyld i uheld eller sikkerhedsalarmer. Piloterne benytter et alternativt navigationssystem, som er "sikkert og professionelt", når de skal lande, siger myndighederne.

Israel anklager Rusland for at stå bag forstyrrelsen, som kun påvirker flyene, mens de befinder sig i luften over Ben Gurion-lufthavnen. Så snart de er landet, virker gps'en igen.

Avanceret krigsførelse

Israels pilotforening forklarer, at gps-signalet tilsyneladende bliver påvirket af en avanceret form for elektronisk krigsførelse, der kaldes "spoofing". Metoden går ud på, at en transmitter fodrer flyenes gps-modtager med forkerte data, så flyet tror, at det befinder sig et andet sted, end det rent faktisk gør.

Der har været rapporter om spoofing flere gange i Ruslands luftrum og farvande. Teorien i Israel går nu på, at russerne har placeret en transmitter på Hmeimim-luftbasen i Syrien for at beskytte russiske kampfly, som støtter landets diktator Bashar al-Assad, skriver BBC. Basen ligger 350 kilometer fra Ben Gurion-lufthavnen.

Ruslands ambassadør i Israel kalder anklagerne for "fake news", som man ikke kan tage alvorligt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk