Israel anklages for at bruge børn som skjold

Israelske soldater begik ifølge det britiske dagblad The Guardian krigsforbrydelser under den 23 dage lange krig mod Hamas-styrkerne i Gaza.

Den israelske hær står over for særdeles alvorlige anklager fra flere forskellige kilder. (© Scanpix)

Israelske soldater begik ifølge det britiske dagblad The Guardian krigsforbrydelser under den 23 dage lange krig mod Hamas-styrkerne i Gaza.

The Guardian har udført en månedlang efterforskning af forskellige anklager, der er blevet rejst mod Israel efter de meget voldsomme militære aktioner i januar. Operationen, som Israel kaldte "Støbt bly", kostede omkring 1.400 palæstinensere livet og ødelagde flere tusinde boliger stort set alle offentlige bygninger i Gaza.

Børn som skjold

Ifølge Guardians undersøgelser har israelske styrker blandt andet brugt børn som levende skjolde, de har gjort læger, nødhjælpsarbejdere og hospitaler til mål og de har beskudt civile med missiler, afftyret fra ubemandede fly.

Tre brødre - på 14,15 og 16 år - fortæller om, hvordan de af bevæbnede israelske soldater blev ført fra deres hjem og placeret foran israelske kampvogne for at hindre Hamas-folk i at beskyde dem. Siden blev de sendt foran isralekse soldater ind i boliger, der skulle ryddes.

Israelske talsmænd afviser generelt vidneudsagn fra Gaza,med henvisning til at vidnerne ikke tør sige sandheden af frygt for Hamas.

Fra flere kilder

The Guardians anklager og dokumentation supplerer beretninger fra israelske soldater om koldblodige nedskydninger af civile, israelske lægers anklager om at angreb på læger, hjælpearbejdere og sårede og indberetninger fra menneskeretsorganisationer om udstrakte overgreb.

Israel er blandt andet også blevet anklaget for at anvende våbnet hvidt fosfor i tæt bebyggede områder, i strid med internationale regler.

FN-undersøgelse

Amnesty International mener, at det er nødvendigt med en international undersøgelse, baseret på en beslutning i FN's Sikkerhedsråd.

- Kun en undersøgelse, der er iværksat af Sikkerhedsrådet kan sikre Israels samarbejde, og det er det eneste organ der kan sikre en eller anden form for retsforfølgelse, siger Donatella Rovera fra Amnesty.

Amnesty mener også at der bør gennemføres en efterforskning af Hamas' henrettelse af mindst 40 palæstinensiske mænd, mens den israelske operation stod på. Der var formodentlig tale om en udrensning af formodede kollaboratører og nøglepersoner blandt modstandere af Hamas-bevægelsen.

Facebook
Twitter