Israel bomber igen i Gaza, men korrespondent tror ikke på krig

Israels premierminister, som kritiseres for ikke at gøre nok ved Hamas, svarer igen efter raketangreb.

Israel angreb blandt andet mål i den tætbefolkede Gaza by. Der er ingen meldinger om dødsfald. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)

Israel gennemførte i nat flere luftangreb på Gazastriben, deriblandt i den tætbefolkede Gaza by. I alt 15 angreb blev gennemført, ifølge den israelske hær.

Blandt målene var Hamas-bevægelsens politiske leders, Ismail Haniyas, kontor, samt hovedkvartererne for Hamas' militære efterretningsvæsen og indenrigssikkerhedstjeneste.

Ismail Haniya var dog ikke på arbejde, da bomberne faldt.

En talsmand for Gazas sundhedsministerium, som ifølge BBC drives af Hamas, siger på Twitter, at i alt syv blev såret i angrebene.

Samtidig blev der affyret dusinvis af raketter fra Gaza ind i Israel, hvoraf mindst en slap igennem missilskjoldet og ramte et hus. Ingen kom dog til skade.

Værre gik det tidlig mandag morgen, hvor to kvinder blev såret og fem andre, deriblandt tre børn, fik skrammer, da en raket fra Gaza nåede 120 kilometer ind i Israel og ramte et hus i landsbyen Mishmeret 20 kilometer nord for Tel Aviv.

Ingen har lyst til egentlig krig

Optrapningen i konflikten mellem Hamas og Israel har fået FN's generalsekretær, Antonio Guterres, til at mane til besindighed.

- Vi fortsætter med at arbejde sammen med Egypten og alle øvrige parter for at deeskalere situationen, siger han med henvisning til egyptisk-ledede forsøg på at stoppe kamphandlingerne.

Og DR's mellemøstkorrespondent tvivler da også på, at de seneste dages stridigheder vil ende med en større konflikt.

- Jeg tror ikke, at hverken Hamas eller den israelske regering har lyst til egentlig krig for øjeblikket. Vi hører nogle udmeldinger fra Hamas om, at de er meget interesseret i en våbenhvile, siger Michael S. Lund.

- På den anden side står Israel lige over for et valg om to uger. Jeg tror ikke, at de har lyst til egentlig krig. Så uden at kunne vide det med sikkerhed tror jeg, at der kommer en våbenhvile, siger han.

Våbenhvile er tæt på

Ifølge korrespondenten har Israel forsøgt at undgå tab af menneskeliv i gengældelsesangrebene.

Fra Gaza meldes der om, at målene blandt andet var tomme træningslejre og bygninger.

Da en etagebygning, hvor dele af Hamas' efterretningsvæsen holder til, blev ramt, havde luftvåbnet først "banket på taget". Det er en taktik brugt af den israelske hær, hvor der detoneres mindre sprængladninger før hovedangrebet, så tilstedeværende kan nå at flygte.

En ildkugle rejser sig efter bombenedslag i hvad der er sandsynligvis er Hamas' politiske leder Ismail Haniyehs kontor. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)

- Det er et tegn på, at israelerne ikke ønsker, at det her skal udvikle sig til en reel krig, som man kunne risikere, hvis man havde et stort antal omkomne, siger mellemøstkorrespondenten.

Allerede i går meldte Hamas, at en våbenhvile var indgået, og at den ville træde i kraft i nat. Michael S. Lund siger dog, at det ikke er usædvanligt, at parterne ikke er helt enige om ikrafttrædelsestidspunktet.

- Men der er forhandlinger i gang, og jeg har lige været i kontakt med en kilde i Gaza som siger, at der ikke er blevet bombet i to timer, siger Michael S. Lund.

Netanyahu beskyldes for at være blød

Samtidig med at Israel i går blev ramt af en raket fra Gaza, var premierminister Benjamin Netanyahu i USA.

Her mødtes han med præsident Donald Trump, som kom et langvarigt israelsk ønske om at anerkende Israels ejerskab til Golan-højderne i møde.

Det er strategisk vigtige højdedrag, som Israel erobrede fra Syrien i 1960'erne. Israels suverænitet over dem er generelt ikke internationalt anerkendt.

Trump og Netanyahu poserer med det præsidentielle proklamation om USA's anerkendelse af Israels suverænitet over Golan-højderne. (Foto: SHAWN THEW © Scanpix)

Nyheden om raketangrebet, som sårede syv israelere, fik dog Netanyahu til at haste hjem, i stedet for at blive i USA og fejre øjeblikket.

- Det viser, at han godt ved, at han er nødt til at tage det meget alvorligt. Han har været under pres fra både sin egen højrefløj, som mener, at han har været for blød over for Gaza, og fra et nyt parti startet af tidligere generaler, siger Michael S. Lund.

Han er ikke i tvivl om, at kamphandlingerne får effekt på valget om to uger.

- Sikkerhed er altid et emne under israelske valg. Og det nye er, at Netanyahu, som altid har slået sig op på at være den, der kan sørge for sikkerhed, nu er under pres, siger mellemøst-korrespondenten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk