Israel bomber kraftigt i Syrien

Det er en voldsom udvikling i konflikten, siger DR’s mellemøstkorrespondent.

Et Israelsk F-16 fly styrtede ned i det nordlige Israel efter at være blevet beskudt. (Foto: Jack guez © Scanpix)

Israelske kampfly har i dag bombet 12 iranske og syriske mål i Syrien i, hvad israelerne selv kalder "et angreb i stor skala".

Angrebet kommer, efter iranerne, ifølge israelerne, sendte en drone op fra en base i Syrien og fløj den ind over Israel.

Det ville israelerne, som længe har været i konflikt med Iran, ikke finde sig i. Derfor sendte de et F16-kampfly afsted for at bombe den iranske base, som dronen lettede fra. På vej tilbage fra den fuldførte mission blev kampflyet ramt af heftig syrisk antiluftskyts og styrtede ned i det nordlige Israel. Begge piloter nåede ud af flyet, men den ene er meldt alvorligt såret.

Det fik Israel til at bombe yderligere 11 mål i Syrien.

Ifølge DR’s mellemøsten-korrespondent, Puk Damsgård, der befinder sig i Kairo, er det en alvorlig udvikling.

- Det er en massiv eskalering, som i den grad er til at tage at føle på, siger Puk Damsgård.

Det er ikke noget nyt, at Israel bomber mål i Syrien. Landet har tidligere angrebet blandt andet våbendepoter og områder, hvor bevægelsen Hizbollah holder til. Hizbollah er allieret med Iran og støtter den syriske præsident Assads styrker.

Alligevel har det aldrig været så voldsomt som nu, fortæller Puk Damsgård:

- Det er første gang, vi ser det syriske militær angribe et israelsk jagerfly, hvorefter Israel bomber blandt andet fire iranske militærmål i Syrien.

Israel er ude efter Syrien og Iran

Israelerne vil både ramme syriske og iranske mål, men det er især Iran, de er ude efter. Irans indflydelse i Syrien er voksende, og det bekymrer deres ærkerival Israel, der ikke ønsker, at Iran kommer så tæt på.

- Der er vedholdende rygter om en iransk opbygning af baser i Syrien og dermed en mere permanent tilstedeværelse i Syrien, hvorfor Iran kan udgøre en direkte trussel mod Israel, fortæller korrespondenten.

Angreb kan blive gengældt

Ifølge Puk Damsgård er situationen meget anspændt efter Israels angreb, og hvad der nu kommer til at ske, afhænger af flere faktorer. Iranerne har dog allerede sendt en besked til Israel.

- Her til formiddag har Iran og Hizbollah advaret Israel om yderligere angreb i Syrien og sagt, at det vil blive mødt med alvorlige modsvar, lyder det fra DR’s mellemøstkorrespondent.

Facebook
Twitter