Israel fængsler palæstinensiske børn

Midt om natten anholder israelsk militær brutalt palæstinensiske børn og anklager dem for at kaste med sten mod det israelske militær. Det fortæller en ny dokumentar.

Israel er kommet under anklage for sin hårde behandling af fængslede palæstinensiske børn fra Vestbredden.

En australsk dokumentar fortæller, hvordan børnene i nogle tilfælde bliver anholdt, mens de sover, midt om natten af det israelske militær.

I dokumentaren har man talt med palæstinensiske drenge - helt ned til fem år gamle, som bliver udsat for langvarige forhør.

Børnene udsættes for totur og tvinges til at underskrive en tilståelse. Børnene afsoner desuden deres straf i Israel fjernt fra deres familie.

De fleste anklages for at kaste med sten blandt andet mod militære køretøjer og israelske bosættere.

Dreng revet ud af sengen

Anne Hertzum Alling er journalist og med fra Jerusalem. Hun har mødt en af de drenge, som det israelske militær en nat brutalt vækkede og anholdte:

- Han blev revet ud af sin seng midt om natten, fik håndjern på og blev kørt til forhør på en israelsk militærbase. Først da han kom til basen, gik det op for ham, at han var anklaget for at kaste med sten, siger hun.

Det skyndes, at mindst 7000 palæstinensiske børn mellem 9 og 17 år blevet anholdt, afhørt og tiltalt i Israel i løbet af de seneste 10 år.

Men Anne Hertzum Alling understeger, at ikke alle israelere er enige i, at anholdelserne er i orden.

Nogen af de israelere, der ikke bifalder de brutale anholdelser af drengene, er dem, der arbejder i organisationen Military Court Watch.

Det er en organisation, som forsøger at hjælpe de palæstinensiske børn og unge, der tilbageholdes af israelsk militær.

I organisationen arbejder advokater fra lande som England, Australien og altså Israel på at hjælpe børnene.

En af dem er advokat Gerard Horton:

- Vores vigtigste opgave er at overvåge den behandling, de anholdte børn får. Og vi oplever, at børnenes juridiske rettigheder ikke lever op til de krav, de ellers har, siger han.

Israel kalder dokumentaren misvisende

DR2 Dagen har bedt den israelske regering om at kommentere anklagerne fra dokumentaren.

I et skriftligt svar fra det israelske forsvar, Israel Defence Forces, står der blandt andet, at den australske dokumentar er ekstremt misvisende og fuldstændigt ignorerer, at unge palæstinensere også står bag grov vold mod israelerne.

En FN-rapport fra sidste år understøtter ellers anklagerne i dokumentaren. Rapporten fra FN-komitéen for Børns Rettigheder udtrykker "dyb bekymring" over det, den kald­er for israelsk praksis med tortur og dårlig behandling af palæstinensiske børn, der anholdes, retsforfølges og tilbageholdes af militær og politi.