Israel godkender første del af omstridt retsreform

Det er første del af retsreformen, som har fået tusindvis af israelere til at demonstrere i månedsvis. 

Det er endnu uvist hvornår der skal stemmes om resten af reformen. (Foto: © AMIR COHEN, Ritzau Scanpix)

Israels parlament, Knesset, har mandag vedtaget en omstridt domstolsreform, der begrænser landets højesteret. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er første del af retsreformen, som har fået tusindvis af israelere til at demonstrere i månedsvis, og som har mødt kritik af nogle af Israels allierede i verden, herunder USA.

Den del af reformen, som netop er blevet vedtaget, vil betyde, at Israels højesteret ikke længere kan annullere lovgivning, den ikke mener er rimelig. Herudover betyder den, at regeringen får langt større indflydelse på, hvilke dommere der skal udpeges til domstolene.

I Israel er der ingen forfatning, og det betyder, at beslutninger og lovgivninger ikke kan være forfatningsstridige. Derfor har det blandt andet været højesterets opgave at vurdere, hvorvidt en lovnining er rimelig eller ej. Men det ændrer den nye reform altså på.

Ligeledes vil beslutninger i ministerierne heller ikke længere være underlagt kontrol fra Israels Højesteret.

I foråret satte regeringen afstemningen på pause efter voldsomme protester på tværs af landet. Men efter flere timers forhandlinger mandag, har man altså vedtaget den første del af reformen.

Resten af reformen

I oppositionen anklager man regeringen for at ville bruge den nye reform til at udøve magt uden nogen form for kontrol.

De israelske demonstranter argumenterer for, at de kæmper for overlevelsen af demokratiet i Israel. De mener nemlig også, at regeringen er ved at gøre retsvæsenet mindre uafhængig og dermed gøre det sværere at holde regeringen ansvarlige for magtmisbrug.

Omvendt mener tilhængere af reformen, at Højesteretten er blevet mere og mere aktivistisk gennem årene, hvilket har hindret regeringen i at føre særlige politikker. Med andre ord, så beskylder de dommerne for at træffe politisk motiverede beslutninger.

De første reaktioner på beslutningen er allerede kommet i form af, at fagforeningen Histadrut har indkaldt til et hastemøde for at drøfte muligheden om en generalstrejke.

Samtidig står man over for truslen om en massiv boykot af militærtjeneste fra tusinder af reservister. En boykot fra så mange reservister ville have alvorlig indvirkning på Israels militære kapacitet.

Demonstrationerne ude foran Knesset fortsætter også.

Forud for afstemningen forlod oppositionen Knesset i protest, efter forhandlingerne kollapsede. Reformen blev ifølge mediet Haaretz vedtaget med 64 stemmer for og nul stemmer imod. Der er 120 medlemmer i Knesset, men da oppositionen ikke stemte, blev resultatet således.

Det er endnu uvist hvornår der skal stemmes om resten af reformen, der blandt andet vil give parlamentet mulighed for at tilsidesætte højesterets underkendelse af et lovforslag.