Israel inviterer franske jøder efter terrorangreb

Et stigende antal franske jøder har i de senere år forladt Frankrig til fordel for Israel. Benjamin Netanyahu byder fremtidige emigranter velkommen.

Israels premierminister Benyamin Netanyahu ankommer til den kosher-butik, hvor fire franske jøder mistede livet fredag. (Foto: Yves Herman © Scanpix)

Da den israelske premierminister Benjamin Netanyahu besøgte Paris søndag og mandag, udtrykte han sin medfølelse med ofrene og de efterladte og hyldede Lassana Bathily, der reddede syv kunders liv i det kosher super-marked, der blev angrebet fredag eftermiddag.

Men han benyttede samtidig lejligheden til at invitere de franske jøder, der måtte ønske at forlade Frankrig, velkommen i Israel.

- Enhver jøde, der ønsker at komme til Israel vil blive mødt med åbne arme, sagde den israelske premierminster.

Den opfordring har mange franske jøder allerede taget forskud på: I de seneste år er antallet af jøder, der vælger at forlade Frankrig til fordel for Israel, steget markant.

Flere franske immigranter

Der bor i omegnen af 600.000 personer af jødisk oprindelse i Frankrig. Siden 2012 har et stigende antal valgt at emigrere.

Organisationen Jewish Agency, der arbejder for, at jøder fra hele verden skal rejse til Israel, fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at 7000 franske jøder sidste år emmigrerede til Israel. Året før var tallet 3.000.

Og sidste uges terrorangreb har tilsyneladende gjort endnu flere interesserede i at forlade landet.

- Det er klart, at begivenhederne i sidste uge næppe får tendensen til at vende. Der er i hvert fald mange interviews med jøder i de franske medier, der siger, at de nu overvejer at forlade landet, siger Bjørn Willum, DR's udsendte i Paris.

- Det er et udtryk for, at mange jøder føler en stigende form for antisemitisme, og at de skal skjule, at de er jøder. Der har også været en del overgreb på jødiske steder, hærværk og den slags.

Fransk vrede over opfordringn til at emigrere

Men den franske regering er ikke interesseret i, at se sine jødiske borgere forlade landet, og sætter ifølge Bjørn Willum langt fra pris på Netanyahus invitation.

- Den franske præsident François Hollande er rasende, for det er anden gang, at Netanyahu gør det her, fortæller Bjørn Willum.

I marts 2012 skød og dræbte en islamist tre børn og en voksen på en jødisk skole i Toulouse. Ved en efterfølgende mindeceremoni opfordrede Benjamin Netanyahu også de franske jøder til at vælge Israel til og Frankrig fra.

Facebook
Twitter