Israel klar til invasion i Gaza

Den israelske forsvarsledelse anbefaler en massiv, men forholdsvis kortvarig invasion ind i Gaza-området. Der er næsten ikke flere mål i Gaza, der kan rammes fra luften, skriver israelske medier.

Israel understreger at man kun går efter militære mål i Gaza. Billedet viser ruinen af parlamentsbygningen i Gaza By, der var blandt de ramte mål torsdag. (Foto: © Suhaib Salem, Scanpix)

Den israelske forsvarsledelse anbefaler en massiv, men forholdsvis kortvarig invasion ind i Gaza-området. Forsvarstoppen fremlagde sine planer for den israelske regerings sikkerhedskabinet i går, og selv om der ikke officielt er kommet noget ud fra onsdagens lukkede møder, omtaler de israelske medier en forestående invasion som en kendsgerning.

De internationale bestræbelser på at få parterne til at erklære våbenhvile har stadig ikke givet resultat.

Løber tør for mål

Israel udførte torsdag morgen yderligere luftbombardementer af mål i Gaza. Mindst 25 sårede er blevet evakueret fra de bygninger, der blev angrebet torsdag morgen, skriver dagbladet Ha'aretz.

Blandt de omkring 20 mål der blev ramt i løbet af onsdagen var justitsministeriet, en byråds-bygning og en bygning tilhørende kystvagten, skriver dagbladet The Jerusalem Post. Tirsdag sendte israelske fly en syvetagers bygning, der rummede udenrigsministeriet og arbejdsministeriets kontorer, i grus.

Ifølge en højtstående officer har de israelske kampfly udført omkring 500 angreb i Gaza siden i lørdags, og kamphelikoptere har udført flere hundrede andre angreb. Officeren siger, at 95 procent af de udpegede mål er blevet ramt.

Der er nu så få mål tilbage i Gaza, der kan rammes fra luften, at en landoperation synes stadig mere overhængende, skriver Ha'aretz.

Raket-lagre ramt

Hamas har også torsdag morgen affyret en et antal raketter mod Israel. og israelske militærkilder anslår at de militante palæstinensere stadig har omkring 2.000 raketter til rådighed. Der er tale om de primitive, kortrækkende Qassam-raketter. Kilderne mener at lagrene var oppe omkring 3.000 før luftangrebene blev indledt i lørdags, og af dem er over 200 blevet affyret siden konflikten flammede op. Det israelske militær mener således at man har destrueret 7-800 raketter under det nu seks dage lange bombardement af Gaza.

Omkring en fjerdedel af de raketter, Hamas har affyret siden lørdag, har ramt i beboede områder siger militære kilder til Ha'aretz.

Ingen dialog

Hamas-lederen Ismail Haniyeh sagde onsdag i en tv-tale, at Hamas er rede til, "at tale seriøst om alt", hvis Israel betingelsesløst stopper aggressionen, ophæver blokaden og åbner grænseovergangene.

Israel har på sin side afvist enhver form for våbenhvile, så længe Hamas fortsætter raketaffyringerne, og så længe der ikke er enighed om kontrolmekanismer, der kan overvåge at Hamas og andre militante grupper overholder en eventuel aftale.

Torsdag morgen var antallet af dræbte palæstinensere nået op på 395. Antallet af sårede overstiger 1.600 skriver Ha'aretz. Fire israelere, heraf tre civile, er blevet dræbt af de palæstinensiske raketter siden lørdag.