Israel lukker døren for Sverige: I opmuntrer til terror

Svensk krav om undersøgelse af drab på palæstinensere møder kontant reaktion fra Israels regering.

Israels forholdet til Sverige har været dårligt de sidste par år, siger viceudenrigsminister Tzipi Hotovely. (Foto: GALI TIBBON © Scanpix)

Israel vil ikke længere modtage officielle besøg fra Sverige, og sådan har det været i et stykke tid.

Det bekræfter den israelske viceudenrigsminister, Tzipi Hotovely, dagen efter et svensk krav om, at israelske drab på palæstinensere skal undersøges nærmere.

Hotovely siger ifølge avisen Times of Israel, at "Israel har afvist besøg" fra Sverige.

Hun fortæller, at forholdet til Sverige har været dårligt de sidste par år.

- Staten Israel sender en meget klar besked til Sverige. Når man opmuntrer til terror, så opmuntrer man Islamisk Stat til at handle i alle dele af Europa: I Bruxelles, i Paris."

- I øjeblikket er vore relationer ikke de bedste - for at sige det mildt. Vi ønsker ikke at have dem som gæster her i landet, siger Noam Sela, en chef i ministeriet.

Den svenske udenrigsminister, Margot Wallström, kræver undersøgt, om såkaldt "udenomsretlige drab" har fundet sted under de seneste måneders uro mellem israelere og palæstinensere.

- Det er vigtigt, at der udføres grundige og troværdige undersøgelser af disse dødsfald, så der kan bringes klarhed over sagen og eventuelt placeres et ansvar, lød det tirsdag fra Margot Wallström.

Forholdet mellem Sverige og Israel er temmelig anstrengt, efter at Sverige i 2014 - kort efter Wallströms tiltræden - anerkendte Palæstina som selvstændig stat.

/ritzau/