Israel: Netanyahu får nej til møde med Obama

Nogle iagttagere vurderer, at Israels regering ikke vil gennemføre et luftangreb på Iran før valget i USA.

Nogle iagttagere vurderer, at Israels regering ikke vil gennemføre et luftangreb på Iran før valget i USA. (Foto: BAZ RATNER © Scanpix)

Det Hvide Hus har afvist en anmodning fra premierminister Benjamin Netanyahu om at mødes med præsident Barack Obama i USA senere i denne måned, siger israelske regeringskilder efter et opgør mellem de to allierede om Irans atomprogram.

En højtstående israelsk embedsmand siger til nyhedsbureauet Reuters, at Netanyahus rådgivere havde anmodet om et møde, når den israelske regeringsleder besøger FN i denne måned.

Men Det Hvide Hus har meldt tilbage, at "det øjensynligt ikke er muligt."

Møde med Hillary Clinton

Det Hvide Hus siger i en kommentar til de israelske forlydender, at Netanyahu skal mødes med udenrigsminister Hillary Clinton. En amerikansk talsmand dementerer, at Obama skulle have afvist at mødes med den israelske premierminister.

Netanyahu har haft møder med Obama, hver gang han har været i USA siden 2009.

Netanyahu sagde tidligere tirsdag, at det internationale samfund ikke kan bede Israel om fortsat at vente med at skride ind over for Iran, når verdens ledere ikke har trukket en klar grænse for præstestyrets kontroversielle atomprogram.

- Verden siger til Israel: Vent, der er stadig tid. Og jeg siger: Vent på hvad? Vent til hvornår?

Streg i sandet

I løbet af den seneste uge har den israelske leder flere gange talt om nødvendigheden af at trække en klar streg i sandet over for Iran, hvis en krig skal undgås.

En israelsk iagttager ser imidlertid Netanyahus opfordring til det internationale samfund - og især Det Hvide Hus - om at fastsætte en tydelig grænse for Irans atomdrømme, som en måde at bakke væk fra planen om et ensidigt angreb mod Irans atomanlæg.

- Netanyahu har besluttet, at han ikke vil angribe før det amerikanske valg, fordi det er politisk umuligt på grund af amerikansk modstand, og det er umuligt på grund af modstand internt i Israel, siger Shlomo Brom fra Institut for Nationale Sikkerhedsstudier på universitetet i Tel Aviv.

- Jeg tror, at det alt sammen har til formål at give Netanyahu en stige, så han kan kravle ned fra træet, tilføjer analytikeren.

Facebook
Twitter