Israel og De Forenede Arabiske Emirater har i dag indgået en overraskende aftale, der fører til fuld normalisering af de diplomatiske relationer mellem landene.
Det gør Emiraterne til det første af de såkaldte Golfstater til at indgå diplomatiske forbindelser med Israel.
Det arabiske land, der blandt andet huser Dubai, peger på, at aftalen indbefatter et stop for Israels planlagte annekteringer af palæstinensisk land.
- Under en telefonsamtale med præsident Trump og premierminister Netanyahu blev en aftale indgået om at stoppe yderligere israelsk annektering af palæstinensiske territorier, siger Emiraternes kronprins, Sheikh Mohammed Bin Zayed.
Her til aften understreger den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, dog, at annekteringen af Vestbredden er "udsat", men "ikke aflyst".
Korrespondent: Bryder et kæmpe tabu
Normaliseringen af forholdet betyder blandt andet, at de to lande åbner ambassader hos hinanden og begynder at samarbejde på officielt niveau.
- Det er altså historisk, siger Michael S. Lund, DR's Mellemøst-korrespondent.
- Det er ikke sket i 26 år, at et arabisk land har anerkendt Israel på den her måde, siger korrespondenten med henvisning til den israelsk-jordanske fredsaftale fra 1994. Det andet land er Egypten, som i 1979 anerkendte Israel.
- Der er kun to andre arabiske lande, der har den her slags forbindelser med Israel, fordi det har været et kæmpe tabu i Mellemøsten og i den arabiske verden at have relationer med Israel og i hvert fald at tale åbent om det.
Her sætter præsident Trump ord på det nye forhold mellem Emiraterne og Israel:
Palæstinesisk vrede
Som en del af aftalen siger Israel altså, at man vil suspendere sine planer om at tage store dele af det palæstinensiske Vestbreden, som Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, ellers havde lovet, at han ville gøre, forklarer Michael S. Lund.
Palæstinenserne kan dog nok ikke bruge dagens aftale til specielt meget, siger korrespondenten.
- Det føler de i hvert fald ikke selv, siger korrespondenten, der peger på, at flere palæstinenske ledere allerede har kritiseret aftalen.
- De ser det som et nederlag for deres kamp for at få en palæstinensisk stat og forhandle det på plads med Israel, fordi nu føler de, at noget af presset på Israel forsvinder, når nu Emiraterne - og muligvis andre arabiske lande i fremtiden - laver aftaler med Israel, siger Michael S. Lund.
Her til aften har den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, taget afstand fra dagens aftale, beretter nyhedsbureauet Reuters.
Han kalder den for "forræderi mod Jerusalem, al-Aqsa moskéen og den palæstinensiske sag".
Trump: Flere kan følge trop
Den amerikanske præsident, Donald Trump, præsenterede her til aften aftalen, som han har været med til at forhandle på plads.
- Det er et markant skridt hen imod et fredeligere, sikrere og mere velstående Mellemøsten, siger han.
- Nu hvor isen er brudt, forventer jeg, at flere arabiske og muslimske lande vil følge i De Forenede Arabiske Emirater fodspor, lyder det fra præsidenten.
Det samme gør Netanyahu, som betegner aftalen som "en ny æra i forholdet mellem Israel og den arabiske verden".
- Jeg tror, at der er en god chance for, at vi snart kommer til at se flere arabiske lande blive en del af denne voksende fredscirkel, siger den israelske premierminister.
USA-korrespondent: En stor Trump-sejr
Helt præcis hvor stor den amerikanske rolle i aftalen har været, står endnu ikke helt klart, forklarer Lillian Gjerulf Kretz, DR's USA-korrespondent.
- Men det forlyder fra både Det Hvide Hus og det amerikanske udenrigsministerium, at USA har været den helt afgørende nøglemægler i at opnå denne aftale, siger hun.
- Vi taler om to af USA's vigtigste allierede og handelspartnere i regionen, påpeger korrespondenten, som kalder aftalen en sejr for præsidenten.
- Det her er en stor udenrigspolitisk sejr for præsident Trump med under tre måneder til valget. Samtidig er dette det første konkrete resultat af den fredsaftale for Mellemøsten, som hans svigersøn, Jared Kushner, var sat i spidsen for at levere.
- Med det her håber Trump-administrationen, at de kan skrive sig ind i historien sammen med Jimmy Carter og Bill Clinton og nå at få en stor ceremoni i Det Hvide Hus, hvor den her aftale kan blive underskrevet.