Israel og palæstinensere ramler sammen i FN

Der har været relativt stille ved Gaza-striben, efter at 60 i går blev dræbt af israelske kugler.

"Vi fordømmer på det kraftigste den frastødende massakre, som Israel har begået i Gaza-striben", sagde den palæstinensiske FN-observatør Riyad Mansour. (Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

Dagen efter konfrontationerne, hvor omkring 60 palæstinensere blev dræbt, og andre 2.771 blev såret af israelsk militær, har der været relativt stille ved Gaza-striben.

Dagen, som palæstinenserne kalder ”Nakba” – "katastrofen" – som markerer 70-årsdagen for oprettelsen af Israel i 1948, skulle ellers have været kulminationen på syv ugers demonstrationer.

Men i stedet var den præget af begravelser, tomme gader og lukkede butikker i Gaza-striben, hvor Hamas har erklæret generalstrejke.

Ifølge New York Times var der relativt stille ved det sikkerhedshegn, hvor gårsdagens bodsudgydelser foregik. Ved det største protestområde, øst for Gaza City, talte demonstranterne hundreder, ikke titusinder som i går.

Nogle unge mænd skød med slangebøsser, og otte kvinder råbte protestslogans. Et par brændende drager blev sendt over hegnet, hvor en mark blev antændt. Men ikke mange søgte konfrontationen.

Helt uden voldeligheder var dagen dog ikke. To palæstinensere er ifølge nyhedsbureauerne dræbt, og midt på eftermiddagen kastede israelske droner tåregas over menneskemængder.

Israel smider tyrkisk konsul ud

Imens den helt store konfrontation først på aftenen var udeblevet ved Gaza, blev der til gengæld udkæmpet diplomatiske slag i det internationale samfund.

Flere europæiske lande indkaldte israelske ambassadører for at udtrykke deres bestyrtelse over gårsdagens voldeligheder, imens blandt andet Frankrig og Tyskland fordømte Israels fremfærd.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan gik skridtet videre, og kaldte Israel for en apartheid-stat og udviste Israels ambassadør. Israel svarede hurtigt efter igen ved at udvise den tyrkiske konsul i Jerusalem.

Den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas tilbagekaldte sent på dagen sin repræsentant i Washington, som følge af, at USA havde flyttet sin israelske ambassade til Jerusalem.

I FN's menneskerettighedskontor understregede talsmand Rupert Colville, at Israel har ret til at forsvare sine grænser, men at dødbringende magt kun må bruges som sidste udvej, ikke fordi demonstranter nærmer sig Gaza-hegnet.

Men da FN's generalsekretær Antonio Guterres her til aften udtalte sig, var det i stedet for at pointere, at den eneste vej videre er "en tostats-løsning, som tillader palæstinensere og israelere at leve i fred og sikkerhed", ifølge AP.

Frastødende massakre

Kraftigere retorik blev der brugt i FN's sikkerhedsråd, hvor Kuwait havde indkaldt til møde om situationen.

- Vi fordømmer på det kraftigste den frastødende massakre som Israel har begået i Gaza-striben, sagde den palæstinensiske FN-observatør Riyad Mansour, og krævede handling fra FN:

- Hvor mange palæstinensere skal dø før I handler?... Hvornår vil I handle, ville han vide.

Israels FN-ambassadør forsvarede gårsdagens brug af dødelig magt, og beskyldte Hamas for at score propagandapoint på bekostning af indbyggerne i Gaza.

- De opildner folk til vold, placerer så mange civile så muligt i kampens hede for at maksimere de civile tabstal, og så giver de Israel skylden og kommer til FN for klage. Det er et dødeligt farligt spil, de spiller, på bekostning af uskyldige børn, sagde Israels ambassadør, Danny Danon.

Han gav tilsyneladende ikke meget for den internationale kritik af Israels handlinger.

- Hvad ville I gøre, hver og en af jer, hvis en voldelig menneskehob af titusinder truede jeres suveræne grænser, spurgte han.

USA: Israel udviser tilbageholdenhed

Israel fik støtte af den amerikanske FN-ambassadør Nikki Haley, som udvandrede, da det var den palæstinensiske observatørs tid til at tale.

USA's FN-ambassadør Nikki Haley udvandrede fra mødet, da det var palæstinensernes repræsentant Riyad Mansour tid til at tale. (Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

Nikki Haley afviste, at blodsudgydelserne havde noget at gøre med den officielle åbning af den amerikanske ambassade i Jerusalem i går.

I stedet er det Hamas, der bærer ansvaret, med Irans opbakning, mener USA.

- Hvem af jer ville acceptere den slags opførsel ved jeres grænser? Intet land i denne forsamling ville handle med større tilbageholdenhed end Israel har gjort, sagde hun.

Kuwaits forslag til en resolution om en international undersøgelse af gårsdagens begivenheder, blev ifølge amerikanske ABC News blokeret af USA.

På fredag skal FN's Menneskerettighedsråd mødes om den forringede menneskeretslige situation i de palæstinensiske områder, på opfordring fra Den Arabiske Liga, skriver Reuters.

Facebook
Twitter