Israel om Trumps våbenhandel: Det bør virkelig bekymre os

Handelsaftale med Saudi-Arabien vækker bekymring hos israelsk minister inden Trump-besøg.

Israelske soldater gør klar til, at USA's præsidet, Donald Trump, i morgen lander i Ben Gurion-lufthavnen uden for Tel Aviv. (Foto: © Jim Hollander, Scanpix)

Det var med begrundelsen om, at Saudi-Arabien skal kunne modstå truslen fra Iran, at USA's præsidet, Donald Trump, i går underskrev en hensigtserklæring om handel med våben for milliarder af dollar.

Men i Israel, der i morgen er næste stop på Trumps første officielle udlandsrejse som præsident, er der bekymring at spore over beslutningen, skriver Reuters.

- Dette er et spørgsmål, der virkelig bør bekymre os, siger Israels energiminister, Yuval Steinitz, ifølge nyhedsbureauet.

USA har planer om at handle med militært isenkram for mere end 110 milliarder dollar - omkring 730 milliarder kroner - med Saudi-Arabien.

Erklæringen blev i går underskrevet af Donald Trump og Saudi-Arabiens konge, Salman bin Abdulaziz al-Saud.

- Denne pakke viser i klareste termer USA's engagement i vores samarbejde med Saudi-Arabien og vores øvrige partnere i Golfen, samtidig med at vi udvider mulighederne for amerikanske virksomheder i regionen og støtter titusindvis af nye job i USA's forsvarsindustri, lyder det ifølge Reuters i en udtalelse fra det Hvide Hus om hensigtserklæringen.

Selvom Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, på det seneste har udtrykt ønske om et varmere forhold til Saudi-Arabien og andre lande i regionen, hvis det kan trække palæstinenserne ind i en fredsaftale og holde Iran i skak, så bliver kongeriget stadig anset for at være en fjende af Israel, understreger Yuval Steinitz.

- Saudi-Arabien er stadig et fjendtligt land uden diplomatiske forbindelser, og ingen ved, hvad fremtiden bringer, siger han.

De mange milliarder i militært udstyr kan opruste Saudi-Arabien i en sådan grad, at Israel skal passe på, at landet ikke mister sin militære overlegenhed, advarer han.

- Vi skal også sørge for, at de hundredvis af milliarder dollars af våben til Saudi-Arabien ikke på nogen måde vil ødelægge Israels kvalitative overlegenhed, siger Yuval Steinitz ifølge Reuters.