Israel pauser planer om nye bosættelser

Godkendelse af 618 nye boliger i Østjerusalem blev fjernet fra dagsorden før tale fra USA's udenrigsminister.

Byggeriet ved bosættelsen Har Homa nær det palæstinensiske område Sur Baher i det østlige Jerusalem. (Foto: © ATEF SAFADI, Scanpix)

Israel har udsat en mulig godkendelse af flere hundrede nye boliger i bosættelser i det besatte Østjerusalem.

Iagttagere siger ifølge Reuters, at den israelske regering ikke vil forværre forholdet til USA yderligere på nuværende tidspunkt.

En godkendelse af 618 nye boliger i Østjerusalem var på dagsordenen ved flere møder i Jerusalem onsdag, men premierminister Benjamin Netanyahu ønsker at få udsat sagen.

Ifølge Hanan Rubin fra komiteen, som skulle træffe beslutningen, var det den israelske regeringsleder, der selv bad om at få aflyst onsdagens møde. Det skriver avisen Jerusalem Post.

De nye boliger er en del af de byggeaktiviteter, som FN's Sikkerhedsråd krævede afsluttet i en resolution fredag.

14 af Sikkerhedsrådets 15 medlemslande stemte fredag for resolutionen, mens USA afholdt sig fra at stemme. Det skete, til trods for at Israel og den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, forsøgte at få blokeret for teksten.

Rubin siger, at den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, inden for kort tid vil holde en tale om sin vision for, hvordan den israelsk-palæstinensiske konflikt kan blive afsluttet.

Sagen kort

  • Der bor i dag over 430.000 israelske bosættere på Vestbredden og yderligere 200.000 israelere i det arabiske Østjerusalem.

  • FN-resolutionen kræver, at Israel øjeblikkeligt og fuldstændigt stopper alle bosætteraktiviteter i de besatte palæstinensiske områder, deriblandt Østjerusalem.

  • Iagttagere pointerer, at der kun er tale om en udsættelse af de planlagte byggerier. Byggetilladelserne kan sættes på dagsordenen igen når som helst.

/ritzau/Reuters