Israel vil vælte Abbas efter FN-møde

Israels udenrigsministerium har i et dokument udarbejdet en plan vendt mod Abbas efter FN-afstemning.

Israels udenrigsministerium har i et dokument udarbejdet en plan vendt mod Abbas efter FN-afstemning. (© Scanpix)

I det israelske udenrigsministerium er der overvejelser om at arbejde aktivt for at få væltet den palæstinensiske præsident, Mahmud Abbas, hvis der bliver en afstemning i FN den 29. november om optagelse af Palæstina som observatørstat i FN.

Udenrigsministeriet omtaler planen i et dokument, hvori det hedder, at "den eneste mulighed vil i dette tilfælde være at få væltet Abu Mazen's (Abbas') regime."

- Enhver anden mulighed vil være at svinge med et hvidt flag og indrømme, at Israels ledere ikke har kunnet leve op til udfordringen.

Udkast

Dokumentet er et udkast, som ventes at blive godkendt af udenrigsminister Avigdor Lieberman, som derefter vil skulle fremlægge det for de israelske embedsmænd, der har til opgave at formulere israelernes reaktion på palæstinensernes diplomatiske FN-offensiv.

Lieberman har angiveligt allerede givet udtryk for, at det palæstinensiske selvstyre under Abbas bør opløses, hvis FN-bestræbelserne lykkes.

Palæstinenserne ventes at fremlægge deres forslag om observatørstatus ved generalforsamlingen i New York, hvor de ventes at få massiv opbakning ved en afstemning trods modstand fra Washington og israelerne selv.

Skal betale dyrt

I det israelske dokument, som ifølge den israelske tv-station Kanal 10 støttes af Lieberman, bliver det understreget, at israelerne må "sikre sig, at Abu Mazen kommer til at betale dyrt," og at "den røde linje er krydset, hvis Palæstina opnår status som observatørstat".

Ifølge rapporterne fra Kanal 10 skal Lieberman have talt om en opløsning af det palæstinensiske selvstyre over for EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton.

En højtstående israelsk embedsmand siger, at Israel også overvejer at ophæve dele af eller hele Oslo-aftalen fra 1993 som reaktion på den omstridte FN-afstemning.

Brud på aftaler

- Palæstinenserne anmodning i FN er et så grundlæggende brud på Oslo-aftalerne, at det ophæver dem, siger den anonyme israelske embedsmand til AFP.

Osloaftalen skulle have banet vej for en fuld resolution om den israelsk-palæstinensiske konflikt og førte til dannelsen af den palæstinensiske selvstyremyndighed på dele af Vestbredden og i Gazastriben.

/ritzau/AFP