Israelerne går til valg: 'Vi står over for et vendepunkt'

Der er lagt op til et tæt valg mellem premierminister Netanyahu og udfordreren Benny Gantz.

Israelerne stemmer i dag om, hvem der skal lede landet de kommende fire år.

Den siddende premierminister, Benjamin Netanyahu, står over for den tidligere hærchef, Benny Gantz.

Der er lagt op til et tæt valg, og flere iagttagere peger på, at dagens parlamentsvalg i høj grad handler om, hvorvidt man er for eller imod premierminister Benjamin Netanyahu.

Han har siddet på magten i Israel i sammenlagt 13 år og valgte selv at opløse parlamentet kort før nytår og udskrive valg efter en krise i regeringskoalitionen, hvor han sad med det smallest mulige flertal.

Netanyahu under pres

Den siddende israelske premierminister har i den seneste tid været ramt af flere forskellige efterforskninger af påstået korruption.

Netanyahu har gentagne gange afvist anklagerne, der blandt andet indbefatter, at han skulle have givet et teleselskab fordele til gengæld for positiv omtale.

Der har været lagt op til et tæt valg mellem premierministeren og hans udfordrer, der var relativt ukendt på den politiske scene, før han i december meldte sig på banen med et nyt politisk parti.

Gantz' nystiftede Blå og Hvid-alliance ligger på samme niveau som Netanyahus Likud-parti i meningsmålingerne, men Netanyahu spås de bedste chancer for at danne en koalitionsregering med støtte fra højrefløjen.

Delte meninger om Netanyahu

En af dem der støtter premierministeren i dag, er Robert Wolf, som DR's mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund, træffer på gaden i Jerusalem.

Anklagerne mod Netanyahu får ham ikke til at skifte lejr - tværtimod.

- Det har kun givet mig mere lyst til at stemme på ham, siger Robert Wolf.

- Jeg tror bare, at folk vil have ham ned med nakken.

Den holdning deler Dina Leventer ikke.

- Vi bliver nødt til at have standarder. Israel skal fortsat være et demokrati. Det tror jeg ikke, det kan med en korrupt premierminister, siger hun.

Valget i dag kommer til at have stor indflydelse på Israels fremtidige kurs, mener Shikma Zarur.

- Min oplevelse er, at vi står overfor et vendepunkt. Det her valg kan rykke os længere mod det ekstreme højre, hvor jeg ikke føler, at der vil være nogen vej tilbage, eller vi kan blive på midten, siger hun.

Bliver Netanyahu valgt igen, bliver han den længstsiddende israelske premierminister nogensinde. Han har allerede haft posten i sammenlagt 13 år, og sidder han endnu en periode, vil han overgå Israels grundlægger David Ben-Gurion, som sad på magten fra 1948 til 1954 og igen fra 1955 indtil 1965.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk