Israels homoer frygter for fremtiden med svækket højesteret

De omfattende demonstrationer mod landets højreorienterede regering fortsætter.

Regnbueflag blander sig med israelske flag under protesterne i landet. (Foto: © Jack guez, Ritzau Scanpix)

En surfer i sort våddragt kommer op ad vandet, mens unge mænd spiller fodbold på stranden. Par går tur på promenaden med kaffe i den ene hånd og snoren til en hundehvalp i den anden. Livet på Jerusalem-stranden i Tel Aviv ligner sig selv, men Israel befinder sig i den mest turbulente interne politiske krise i årtier.

Oppositionen mener, at landets demokrati er på spil, efter Israel ved årsskiftet fik landets mest højreorienterede regering nogensinde, og den politiske mastodont Benjamin Netanyahu fik endnu et comeback som premierminister.

Den nye regering annoncerede som en af sin første handlinger et opgør med Israels højesteret, der ifølge regeringskoalitionen er for venstredrejet og magtfuld. Siden årsskiftet har oppositionen hver lørdag samlet et menneskehav i Israels største byer, og ifølge protestbevægelsens eget udsagn samledes en halv million israelere i forrige weekend.

Demonstrationerne i Israel fortsatte torsdag. Her bruger politiet en vandkanon mod demonstranter i Tel Aviv. (Foto: © Ronen Zvulun, Ritzau Scanpix)

Frygter diktatur

En af dem, der gruer for udsigterne til en svækket højesteret, er George Avni, der arbejder i tech-sektoren og er frivillig i en organisation, der hjælper hiv-smittede.

- Når man kan ændre en afgørelse i højesteret med et flertal i parlamentet, kan man i morgen gennemføre en lov, der ulovliggør homoseksualitet, siger George Avni.

Medlemmer af regeringskoalitionen har gentagne gange talt imod rettigheder for seksuelle minoriteter og advokeret for et forbud mod gay pride-optog i Jerusalem.

Parlamentsmedlemmer på den yderste højrefløj er også kritiske overfor ligestilling mellem køn og taler ofte negativt om Israels arabiske mindretal.

George Avni. (Foto: © Thomas Overgaard, DR)

George Avni oplever i sin familie, hvordan Israels befolkning er splittet i to fraktioner uden synderlig dialog.

- Jeg var til en middag sidste fredag, hvor et kvindeligt medlem af min mands familie sagde, at diktatur ikke er så dårlig en ting. Jeg tror ikke, folk rigtigt forstår, hvad der kunne ske, siger George Avni.

Højesteret skal svækkes

Regeringen ønsker større kontrol over udpegningen af dommere og færre politikområder, hvor højesteret kan blande sig. Men mest kontroversielt er et forslag om, at et simpelt flertal i det israelske parlament, Knesset, til hver en tid kan omgøre højesterets afgørelser.

Forslaget, der i realiteten ville amputere højesteretten, vækker bekymring både internationalt og internt i Israel og rejser det grundlæggende spørgsmål, om Israel kan kaldes en retsstat, hvis forslaget vedtages.

Kritikere påpeger også, at regeringens forsøg på at svække domstolene sker samtidig med, at premierminister Benjamin Netanyahu har flere korruptionssager imod sig. I værste fald risikerer han fængsel, hvis han dømmes.

En drag queen på gaden under priden i Jerusalem i 2021. (Foto: © Emmanuel Dunand, Scanpix Denmark)

Skal gøre Israel mere demokratisk

Tilhængere af reformen afviser, at intentionen er at gøre Israel mere autoritært. Tværtimod.

- Jeg tror ikke, at noget flertal her ønsker at undertrykke nogen minoritet. I årevis har folk, der bor her på Vestbredden, i det sydlige Tel Aviv og ortodokse minoriteter følt, at domstolen ikke beskytter deres interesser, siger Sam Whitfield, der studerer statskundskab og bor i en bosættelse på Vestbredden, som Israel besatte under Seksdagskrigen i 1967.

- Jeg erkender, at folk har en frygt, og jeg ønsker ikke, at nogen skal leve i frygt. Dette land tilhører os alle. Men jeg tror, at den frygt er fejlbegrundet. Det, vi forsøger at gøre, er blot, at Israel skal være mere som andre demokratiske lande, siger Sam Whitfield og påpeger, at regeringer i andre lande også er med til at udpege højesteretsdommere.

Sam Whitfield. (Foto: © Thomas Overgaard, DR)

Han anerkender dog, at det israelske samfund er splittet i to - for eksempel når grupper af soldater siger, at de vil nægte at udføre ordrer fra regeringen, hvis lovforslaget gennemføres.

Ikke prisen værd

Selv højreorienterede røster tvivler efterhånden på, om den politiske krise er prisen værd for en reform af højesteret. Stigende international kritik - sågar fra USA - kombineret med udenlandske investorer, der undgår Israel af frygt for udviklingen, presser Netanyahus støtter. Den højreorienterede advokat Nitsana Leitner opfordrer oppositionen til at droppe demonstrationerne og indgå en aftale med regeringen.

- Man skal ikke vaske sit beskidte undertøj offentligt. Kom og tal med regeringskoalitionen og få en aftale. Det er et land, vores land, vi ønsker ikke at miste det, siger Nitsana Leitner.

Nitsana Leitner. (Foto: © Thomas Overgaard, DR)

Trods bekymringen over demonstrationerne deler hun frustrationen over højesterets sammensætning.

- Den afspejler kun en del af Israels befolkning, venstreorienterede og sekulære, og det har gjort mange i Israel vrede, siger Nitsana Leitner.

Fremskridt skyldes højesteret

George Avni er til LGBT-demonstration i Tel Aviv, hvor han forklarer, at han også frygter, at homoseksuelle forældre kan få frataget deres forældremyndighed i regnbuefamilier, hvis de ikke er biologiske forældre.

Ifølge George Avni skyldes fremskridt for Israels seksuelle minoriteter udelukkende afgørelser fra højesteret, ikke love vedtaget af parlamentet.

- Når du er på siden med magt, behøver du ikke bekymre dig. Men jeg ved, at det er mange ting, de taler om at gøre. De skal bare have muligheden for at gøre det, siger George Avni.