Israels præsident suspenderer sig selv

Israels præsident har underrettet parlamentet om, at han tager "orlov" efter anklager om voldtægt og andre sexovergreb. Han afviser at gå af, og siger, at han kun vil gå, hvis der rejses sag mod ham.

En vred Moshe Katsav afviset alle anklager på et pressemøde, men han tager orlov midlertidig. (© Scanpix)

Israels præsident, Moshe Katsav, vil suspendere sig selv midlertidigt fra sit embede, efter meddelelsen om, at der er grundlag for at rejse tiltale mod ham for voldtægt og andre seksuelle overgreb.

Han afviste at gå af som præsident, og han sagde, at han kun vil forlade sit embede, hvis der formelt rejses sag mod ham.

- Jeg giver ikke efter for afpresning, sagde han på en pressekonference onsdag aften.

Afviser alle beskyldninger

Mange politikere og store dele af den israelske offentlighed kræver, at Katsav træder tilbage øjeblikkeligt som følge af anklagerne mod ham.

Den 61-årige Katsav afviste på pressekonferencen stærkt oprevet alle beskyldninger og sagde, at han var offer for en hetz, hvor medierne ikke havde forholdt sig til kendsgerningerne i sagerne mod ham.

- Jeg har ikke begået en eneste af de forbrydelser, som jeg anklages for. I har brudt alle etiske regler, sagde en vred og altereret Katsav til journalister.

Begæring om rigsretssag

Oppositionspartiet Meretz er begyndt at udarbejde en begæring om en rigsretssag mod den trængte præsident. En rigsretssag mod præsidenten kræver opbakning fra 90 af de 120 medlemmer af Knesset. I

Det israelske præsidentembede er overvejende af ceremoniel karakter.

FacebookTwitter