Israels premierminister kalder FN-resolution for skamfuld

Premierminister Benjamin Netanyahu er svært utilfreds med FN's resolution fredag om et stop for bosættelser.

Netanyahu har angiveligt bedt om at få set alle Israels forbindelser til FN, inklusive økonomiske bidrag til FN institutioner, igennem i kølvandet på FN-resolutionen om stop for bosættelser (Foto: © Jack guez, Scanpix)

Israels premierminister. Benjamin Netanyahu. går lørdag til angreb på fredagens FN-resolution mod israelske bosættelser.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Beslutningen truffet i FN er fordomsfuld og skamfuld, men vi vil stå imod den. Det vil tage tid, men beslutningen vil blive omgjort.

- Beslutningen kalder israelsk område for besat område. Beslutningen kalder Grædemuren besat område. Det er skamfuldt, siger premierministeren ifølge AFP i en tale bragt på israelsk tv.

Han siger desuden ifølge Jerusalem Post, at Israel vil stoppe med at støtte flere af FN's organer økonomisk, men siger ikke hvilke.

- Jeg har instrueret udenrigsministeren til inden for en måned at genoverveje alle vores forbindelser til FN, inklusive økonomiske bidrag til FN-institutioner og tilstedeværelsen af FN-personale i Israel, siger Netanyahu ifølge Reuters.

Resolutionen kræver et stop for de israelske bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem.

Natten til lørdag kaldte Israel sine ambassadører fra New Zealand og Senegal hjem oven på FN's resolution, som var støttet af begge lande.

Netanyahus talsmand, David Keys, oplyste ifølge nyhedsbureauet Reuters, at premierministeren desuden aflyser et planlagt besøg i Israel af Senegals udenrigsminister.

Både New Zealand og Senegal var repræsenteret i Sikkerhedsrådet, hvor i alt 14 ud af 15 lande stemte for resolutionen.

USA undlod at stemme, men nedlagde altså heller ikke veto ved afstemningen.

Det var Egypten, der fremlagde teksten tidligere på ugen. Det var meningen, at den skulle til afstemning torsdag. Men egypterne trak udkastet tilbage efter pres fra USA og Israel.

Det fik New Zealand, Malaysia, Venezuela og Senegal på banen med et krav om, at resolutionen alligevel skulle op i Sikkerhedsrådet.

Resolutionen kræver, at Israel "straks og fuldt ud indstiller alle aktiviteter med bosættelser i det besatte palæstinensiske område, heriblandt Østjerusalem".

Den slår også fast, at Israels bosættelser er ulovlige og en åbenlys overtrædelse af international lov.

/ritzau/