Israels premierminister tiltalt for korruption

Rigsadvokat rejser tiltale mod Benjamin Netanyahu i sager om bestikkelse, embedsmisbrug og svindel.

Premierminister og leder af Likud-partiet, Benjamin Netanyahu, er nu blevet tiltalt i tre sager om korruption. (Foto: Abir sultan © Scanpix)

Rigsadvokaten i Israel har valgt at tiltale landets fungerende premierminister Benjamin Netanyahu for bestikkelse, embedsmisbrug og svindel.

Det oplyser rigsadvokat Avichai Mandelblit på et pressemøde.

Det er første gang, at en siddende premierminister i Israel bliver tiltalt for at have begået kriminelle handlinger.

Netanyahu beskyldes blandt andet for at have taget imod gaver fra velhavende erhvervsfolk til gengæld for tjenester og for at bytte tjenester med positiv presseomtale.

Kendes han skyldig i anklagerne om bestikkelse, risikerer han op til 10 års fængsel, mens de to andre anklager kan udløse op til tre års fængsel.

I i en tv-tale kort efter offentliggørelsen af tiltalen har Netanyahu betegnet tiltalen som et kupforsøg mod ham.

- De er ikke ude efter sandheden, de er ude efter mig, siger premierministeren om de israelske efterforskere.

Mange beviser

Mellemøst-korrespondent i DR Nyheder Michael S. Lund fortæller, at sagerne mod premierministeren har kørt i årevis, og at tiltalen var ventet.

- Det har ligget i kortene, fordi detaljer om efterforskningen har været lækket undervejs. Og de fleste har regnet med, at der var så mange beviser mod Netanyahu, at det ville føre til en tiltale.

- Det, som har været interessant, var, om rigsadvokaten ville tiltale ham for alle forhold eller om man ville bløde tiltalerne lidt op - men ser det ikke ud til.

"Heksejagt"

Da rigsadvokaten tilbage i februar måned oplyste, at han havde tænkt sig at tiltale Netanyahu i tre forskellige sager, kaldte Netanyahu i en tv-transmitteret tale timingen - seks uger før valget - for "skandaløs".

Ifølge premierministeren stod hans politiske modstandere bag en "heksejagt".

Nu kommer tiltalen så, mens Israel sandsynligvis er på vej mod endnu et valg, efter det to gange ikke er lykkedes at skaffe flertal bag en regering.

- Jeg tror ikke, at der er nogen politiske bagtanker bag timingen af tiltalen. Israel har været i nærmest konstant valgkamp i snart et år, så det har hele tiden været dårlig timing. Det måtte komme på et eller andet tidspunkt, siger Michael S. Lund.

Vil blive på posten

Netanyahu har tidligere afvist at trække sig, hvis han endte med at blive tiltalt i sagerne - og der er heller ingen bestemmelse, der pålægger ham at gøre det.

Kun hvis han bliver dømt, kan premierministeren blive fjernet fra posten, og den proces kan tage år, skriver The Guardian.

Oppositionen i Israel har i årevis krævet, at Netanyahu skulle gå af på grund af korruptionssagerne. Så det interessante bliver at se, hvad hans partifæller gør nu, siger Michael S. Lund:

- Der er ingen, der hidtil har turde tage skridt til at afsætte ham, men nu ligger tiltalen der, og det forandrer måske situationen.

- Men jeg kan godt garantere, at Netanyahu kommer til at kæmpe med næb og klør for at beholde både lederposten i sit parti og jobbet som premierminister.

Klokken 21.30 dansk tid ventes Netanyahu, der samlet set har været premierminister i 13 år i Israel, at komme med en udtalelse.

Opdateret med reaktion fra Netanyahu.